Fra hytte til hytte

 

Mange gjenkjenner den gode følelsen av å ha tilbakelagt dagens etappe og endelig komme til hytta, få av seg den tunge sekken og fyre opp vedovnen for å få varmen tilbake. Noen ganger i en liten nødbu ved toppen av et fjell, andre ganger i en betjent hytte der det serveres tre retters middag med lokale råvarer i idylliske omgivelser. De unike hyttetilbudet i fjellet gjør at en kan gå krysse store deler av landet sammenhengende uten å måtte dra med seg pulk fylt med telt og mat for hele turen eller rett og slett ha en base for å gå toppturer.

Norge har et godt utbygd nett av turisthytter, både private og tilhørende nettverket til Den Norske Turistforening. Takket være hyttene er det mulig å enklere kunne ta seg sammenhengende gjennom fjellområder uten å måtte ta med seg forsyninger og telt. Mange bruker hyttene som overnatting på lengre turer der de krysser hele fjellområder eller vidder, mens andre bruker hyttene som base for toppturer, kiting eller dagsturer.

Turisthyttene har spilt en viktig rolle opp igjennom fjellsportens historie. Byggingen av turisthytter startet hovedsaklig på slutten av 1800-tallet, som følge av økt fjellturisme. Mange av datidens turisthytter og fjellhotell er fremdeles i bruk og bærer en unik histostorie fra da fjellpionerene utforsket fjellområdene og gjorde førstebestigninger av landets mest utilgjenglige og spektakulære fjelltopper.

De helt spesielle hyttene

På noen turer er selve hytten en attraksjon og et turmål i seg selv.

Helt ute i havgapet, ytters på nord-vest siden på Runde ligger DNT hytten Runde fyr. For å komme ut til fyret må en følge stien over de grønne klippene . Turen byr på fantastisk utsikt over havet, øyer og snødekte Sunnmørsalper.

Bli med en iskald vinternatt for overnatting på toppen av Skåla i Skålatårnet.

Hyttene i Jotunheimen

Opplev Jotunheimen gjennom de mange hyttene.

Gjendesheim ligger idyllisk til i den østlige enden av fjellinnsjøen Gjende. Det er et yppelig utgangspunkt for turer inn i Jotunheimen, toppturer i Gjendealpene og Besshøe eller turer over egger som Knutshøe og Besseggen.

Blant topper i Rauddalen, midt i Jotunheimen, ligger den selvbetjente hytten Olavsbu. Fest skiene for en helgetur inn til Olavsbu fra Fondsbu eller Leirvassbu.

Spiterstulen er omringet av landet høyeste fjell og Jotunheimens største breer. I området finner vi flotte breområder, spisse tinder og luftige ryggtraverser for dem som er interessert i tinderangling og fjellsport.

Midt i Jotunheimen, ved Leirvatnet, ligger Leirvassbu, som er en fin base for turer til de mange toppene som ligger i området eller utforsking og vandring på de mektige breene like i nærheten.

Fondsbu er et utmerket utgangspunkt for turer inn i den sør-vestlige delen av Jotunheimen. Aasmund Olavsson Vinje sitt lille rike helt vest ved Bygdin er omgitt av ville fjelltopper som også inviterer til fantastiske toppturer både sommer og vinter.

Hytter for utforsking av breene

En skitur over Hardangerjøkulen er en av landets store vårtur-klassikere.

Finsehytta er en av de mest besøkte hyttene til DNT. Noen er på vei sørover, hytte til hytte over Hardangervidda, mens andre er her for å kite eller gå på Hardangerjøkulen.

Flatbrehytta er to hytter som ligger på 994 moh ved enden av brearmen Flatbreen til Jostedalsbreen. Turen opp til Flatbrehytta er en fin tur med fin utsikt over Supphelledalen og Fjærlandsfjorden.

Jostedalsbreen byr på mange turmuligheter og opplevelser. Et godt utgangspunkt for mange av dem er Bødalsseter. Topptur til Lodalskåpa eller Brenibba, brevandring på Bødalsbreen, skiklassikeren Josten på langs - når du fra turisforeningshytta på Bødalsseter.

Vår eldste nasjonalpark Rondane byr på unik natur og et stort utvalg av turmuligheter til karakteristiske topper eller fra hytte til hytte. Høsten har inntatt fjellmassivet øst for Gudbrandsdalen og vi bestemte oss for å besøke den betjente DNT hytten Rondvassbu.

Skarvheimen er fjellområdet mellom Jotunheimen og Hardangervidda. Vi bestemte oss for å ta en helgetur i den sørlige delen av dette området mellom Geiterygghytta, Hallingskarvet og Finse.

Hytter for rangling på tindene

Hytter med nærhet til de høye tinder og turer for fjellsportsutøvere.

Rundt Leirbrean ligger Smørstanntinder på rekke og rad. Fra Krossbu Turiststasjon når en dem alle. Hva med en tur til Store Smørstabbtinden, Storebjørn, Skeie, Sokse eller kanskje rundt hele Smørstabbtindtraversen?

Hurrungane byr på spennende eventyr for både skigåere, klatrere og topptur entusiaster. Her ligger mange av landets villeste fjell og turen starter ofte fra Turtagrø, et populært utgangspunkt for luftige fjellturer siden 1870-årene.

Like under Slogen ligger Øye og Hotel Union som har vært en base og samlingspunkt for kjente fjellpionerer siden åpningen i 1891. Her ligger også Climber´s Book, der klatrere som Slingsby, Patchell og mange andre, har beskrevet sine bestigninger i Sunnmørsalpene.

Copyright © 2017. Tinderangel.no. All Rights Reserved admin@tinderangel.no