Gjendesheim

 

Gjendesheim ligger idyllisk til i den østlige enden av fjellinnsjøen Gjende. Det er et yppelig utgangspunkt for turer inn i Jotunheimen, toppturer i Gjendealpene og Besshøe eller turer over egger som Knutshøe og Besseggen. Hytten er også et mulig startpunkt for Høgeruta, turen gjennom Jotunheimen over Norges høyeste fjell.

Gjende er den tredje største innsjøen i Jotunheimen med sine over 15 kvadratkilometer. I den østlige enden av vannet finner vi den betjente turisthytten til DNT, Gjendesheim.

 

Turisthytten Gjendesheim er et ypperlig utgangspunkt for turer inn i Jotunheimen, med sin beliggenhet like ved riksveien som går over Valdresflye. Fra Gjendesheim kan en gå kvistede og merkede ruter til Glitterheim, Memurubu, Gjendebu og Torfinnsbu.

 

Mest kjent er Gjendesheim som turisthytte for vandrere som skal gå Jotunheimens mest gåtte tur over Besseggen. Herfra går båttrafikk over Gjende til Memurubu.

Gjendesheim er mest besøkt om sommeren, men et besøk vinterstid anbefales på det sterkeste. Selv om veien over Valdresflye er stengt vinterstid er veien inn til Gjendesheim åpen nordfra.

 

Vinterstid er Gjendesheim omgitt av flere flotte skitopper. Besshøe er første fjellet som bestiges på turen gjennom Jotunheimen, Høgruta. Besshøe fungerer fint som dagstur fra Gjendesheim. Toppturer, som Høgdebrotet og Tjønnholstinden, i den østlige delen av Gjendealpene er også lett tilgjenglig fra Gjendesheim . Når Valdreflye åpner i april er det også mulig å kjøre opp på Valdresflye å gå populære topper som Rasletinden, Mugna og Munken.

 

Det er mye historie rundt Gjende, da område her har vært brukt til setring i flere hundre år. På turisthytten Gjendesheim går historien helt tilbake til 1878, da hytten stod ferdig i sin opprinnelige form. Den har siden blitt påbygget gjentatte ganger. Det hører med til historien at det egentlig var planlagt at turisthytten som ble Gjendesheim skulle ligge høyere oppe mot Valdresflye, men da Den Norske Turistforening ikke fikk ordnet med tomt i det planlagte området endte det opp med bygging der Gjendesheim ligger i dag.

Gjende er det Det forelå planer i 1913 om en utbygging og regulering av Gjende, slik det er med Bygdin. Sterk motstand og diskusjoner om fredning førte til at planene ble endret. Ikke før i 1973 ble Gjende varig fredet av Stortinget - 7 år før nasjonalparken Jotunheimen ble opprettet. Forslaget om Jotunheimen som Nasjonalpark ble fremmet alt i 1904 av formann i DNT, Yngvar Nielsen. Først i 1980 ble nasjonalparken endelig vedtatt.

Gjendesheim, Jotunheimen

994 moh

61°29′38″N 08°48′46″Ø

Vågå, Oppland, Norge

Gjendesheim ligger idyllisk til ved den østlige enden av Gjende, den tredje største innsjøen i Jotunheimen. Blandt høye fjell og luftige egger ligger alt til rette for flotte turer i den østlige delen av Jotunheimen.

Turer i nærheten

Besshøe

Topptur ski

Besseggen

Skitur

Knutshøe

Topptur

Rasletind

Topptur ski

Bukkehåmåren

Topptur

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no