Sognefjellet

 

Sognefjellet er fjellområdet mellom Jotunheimen, Breheimen og Hurrungane. Sognefjellsveien, som er den høyeste fjellovergangen i landet, gir tilgang til flere av Jotunheimens vakreste og villeste turer. Fannaråken, Smørstabbsbrean og Smørstabbstindene er noen av turmålene i området - alle med flott utsikt over de ville Hurrungane når det først er sikt og godvær.

Sognefjellet er et fasinerende fjellparti med flott utsikt og mange flotte turmål. Fjellområdet er et høyfjellsplatå som ligger mellom 1200-1500 meters høyde. Det er et værhardt område og skyene har en tendens til å legge seg rundt de høye tindne som omkranser Sognefjellet. Det er nettopp været som gjør at en også her finner Jotunheimens største breer.

 

Sognefjellsveien er et populært turistmål og gir gir enkel tilgang til mange flotte turmål. Riksveien er den høyeste fjellovergangen i landet men er stengt om vinteren. Veien åpner normalt i begynnelsen av mai.

Langs veien ligger flere private turisthytter. Sognefjellshytta gir enkel tilgang for turer oppå selve Sognefjellsplatået og over Fannaråkbreen til Fannaråken eller Steindalsnosi. Noe lenger nede retning østover ligger Krossbu Turiststasjon, som er et utmerket utgangspunkt for turer til Smørstabbtindene, Smørstabbreen eller Bøverbreen.

 

Fannaråken og Steindalsnosi er populære toppturmål som ligger opp på selve Sognefjellsplatået. På Fannaråken står også landets høyestliggende betjente turisthytte, en tidligere værstasjon som var betjent av metrologisk institutt. Fra toppen er det flott utsikt mot Hurrungane og Smørstabbtindene.

Smørstabbreen er Jotunheimens største bre, som sammen med Leirbrean omringer Smørstabbtindene - en rekke med flotte fjelltopper. Vårskiturer til Smørstabbtindene over Smørstabbreen er blitt en populær skiklassiker. Den høyeste toppen er Storebjørn (2.222 moh) som er en populær topptur på ski. En flott hytte-til-hytte tur er turen fra Sognefjellshytta eller Krossbu over Smøstabbrean og Smørstabbtindene, gjennom Bjørneskaret til Leirvassbu - med bestigning av Storebjørn på veien.

 

Blant Smørstabbtindene ligger også andre litt mer utfordrende topper som fint kan nåes med klyving og litt enkel klatring, som Skeie, Sokse (Saksa) eller rett og slett en lengre tinderanglingstur over hele Smørstabbtind traversen.

Sognefjellsveien ble den første nasjonale turistvei i 2007 og da oppgradert til hvordan vi kjenner den i dag, en vei tilrettelagt for turister med flotte stoppesteder og rasteplasser. Veien bærer på lang historie og har vært en viktig fjellovergang i flere hundre år. I gamle tider var turen over Sognefjellet viktig for å frakte handelsvarer mellom øst og vest. Været kunne være tøft og har tatt mange liv når handelskaravannene passerte over fjellovergangen i uvær. I dag ser står fremdeles store varder som er plassert på strekket mellom Turtagrø og Krossbu. Vardene ble satt opp på 1800-tallet og skulle bidra til tryggere overfart. Selv på 1800-tallet var trafikken stor over fjellet. Bilveien ble åpent i 1938 og ble bygget av blant annet arbeisløs ungdom satt i arbeid på tiltak fra staten. I dag er Sognefjellsveien regnert som en av de fineste bilturene i Europa og tiltrekker seg hvert år tusenvis av turister.

Sognefjellet

På tur over lange fjellrygger blandt Jotunheimens største breer

Sognefjellet er et flott turområde for fjellsportinteresserte. Her er fine muligheter for skiturer, toppturer, tinderangling og bretur over Jotunheimens største breer.

Rundt Smørstabbtindene ligger Jotunheimens største isbreer og Smørstabbrean er en av disse. En av de store klassikerne i Jotunheimen er skituren over Smørstabbrean fra Sognefjellet til Leirvassbu.

Smørstabbtindene er omgitt av Jotunheimens største breer og har et karakteristisk utseende med lange rygger og traverser som er flotte turmål.

Storebjørn er en populær topptur som er regnet som en av de aller beste i Jotunheimen. Det er lett å forstå med den utrolige utsikten som er fra toppen. Toppen krever kryssing av bre og nåes enten fra Leirdalen eller Krossbu.

Midt blant breene Smørstabbrean, Leirbrean og Bøverbrean stikker nuntaket eller fjellryggen Kalven (2.034 moh) opp. Turen over ryggen er en flott tur som krever brekryssing av Jotunheimen´s største bre og gjerne en oppstigning langs blåisen på brearmen Bøverbrean.

Turer ved Sognefjellet

Skeie

Bre- og klatretur

Kalven

Bre- og topptur

Smørstabbreen

Skitur

Storebjørn

Topptur ski

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no