Rondane

I fjellområdet Rondane finner vi det som i 1962 ble Norges første nasjonalpark. Av de ti fjelltoppene i området som er over 2.000 moh er Rondslottet høyest med sine 2.178 meter. I tillegg til de runde og butte toppene finner vi et løypenett med mange av Norges mest besøkte hytter. Rondane på langs og rundturen trekanten er to flotte turer gjennom nasjonalparken.

Rondane er et spesielt fjellormåde med sine runde topper inndelt i tre fjellgrupper, avskilt av Rondvassdalen og Langluppdalen. I vest ligger Trolltinden, Storsmeden og Veslesmeden - de mest alpine toppene i Rondane. I sør finner vi de høyeste av dem; Rondslottet, Vinjeronden og Storronden, mens en i nord finner Digerronden, Midtronden og Høgronden.

 

De høyeste toppene i Rondane er relativt enkle å bestige og det trengs ikke klatre utstyr for dette. Samtidig er Rondane vinterstid et nok så snøfattig område, sammenlignet med andre av våre fjellområder. Toppenes formasjon gjør at de kan være nok så avblåste. Da vi besøkte Rondane var den snøen som lå der nok så hard og isete.

Selv om toppene i Rondane ofte er avblåste vinterstid med snøfattige vintre finnes det fine toppturmuligheter her for ski. Storronden er den lettes tilgjenglige toppen fra Rondvassbu og er Rondanes nest høyeste topp med sine 2.138 moh. I vest av Rondane finner en de mest alpine toppene. Veslesmeden (2.1015 moh) og Ljosbelgen (1.948 moh) er begge flotte topper i ikke alt for lang avstand fra Rondvassbu.

Dalene i Rondane er mere snøfylte enn de avblåste toppene og derfor er Rondane et populært område for lengre skiturer fra hytte-til-hytte. Den klassiske skiturer Rondane på langs fra nord til sør går fra Hjerkinn via Grimsdalshytta, Dørålseter til Rondvassbu.

 

En annen klassiker er den noe kortere rundturen "Trekanten i Rondane" som går innom hyttene Rondvassbu, Dørålseter og Bjørnhollia.

Rondane

Fjellområdet i Norges første nasjonalpark

Jotunheimen er et eldorado for turer enten en ønsker å bestige landet høyeste topper eller vandre fra hytte til hytte både vinter- og sommerstid.

Vi besteg det høyeste fjellet av dem alle i vår eldste nasjonalpark - Rondslottet. Fra toppen fikk vi flott skue utover de øvrige toppene i Rondane, samt Jotunheimen, Dovre og fjellområdene østover mot Sverige.

Vår eldste nasjonalpark Rondane byr på unik natur og et stort utvalg av turmuligheter til karakteristiske topper eller fra hytte til hytte. Høsten har inntatt fjellmassivet øst for Gudbrandsdalen og vi bestemte oss for å besøke den betjente DNT hytten Rondvassbu.

Storronden er den nest høyeste fjelltoppen i Rondane nasjonalpark, men kanskje den enkleste og mest tilgjenglige toppen for besøk. Fjellet kan fungere fint som topptur vinterstid ved gode snøforhold.

Turer i Rondane

Rondslottet

Topptur

Rondvassbu

Hytte til hytte

Storronden

Topptur

Vinjeronden

Topptur

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no