Fondsbu ved Eidsbugarden

 

Eidsbugarden er et utmerket utgangspunkt for turer inn i den sør-vestlige delen av Jotunheimen. Aasmund Olavsson Vinje sitt lille rike helt vest ved Bygdin er omgitt av ville fjelltopper som også inviterer til fantastiske toppturer både sommer og vinter. Her finner en også DNT sin betjente turisthytte Fondsbu, som kanskje er mest kjent for å ha landets blideste vertinne. Bli med på spektakulære ski- og toppturer fra Eidsbugarden i Jotunheimen.

Det er slutten på februar og de første kvistene er satt for sessongen i løypene i Jotunheimen. Med en rekke vinterstengte veier er Eidsbugarden et godt utgangspunkt for å gå turer på ski i nasjonalparken.

 

Helt vest ved vannet Bygdin ligger turisthytten Fondsbu. Hytten har nettopp åpnet for vinteren og her er det trivellig atmosfære kombinert med hyggelig betjening og utmerket mat.

Turen inn til Fondsbu vinterstid er en opplevelse i seg selv. Fylkesveien 252 som om sommeren går mellom Tyin og Eidsbugarden er vinterstengt og biltraffikk er erstattet med beltevogner som traffikerer strekket.

 

Det er busselskapet JVB som driver beltebilruten fra Tyin til Eidsbugarden, en rute som har vært i virksomhet siden 1947. Beltebilen vi kjører er fra 1975 og er en av de nyeste, mens den eldste er fra 1954. Ruten stopper like utenfor døren til Fondsbu.

Eidsbugarden er et fint utgangspunkt for skiturer i Jotunheimen. Vestover ligger de karakteristiske toppene Falketind og Uranostinden. Østover kan en gå til Torfinsbu og Bygdin. Fondsbu er også et godt start eller stopp punkt for hytte-til-hytte turer i Jotunheimen. De betjente hyttene Gjendebu og Skogdalsbøen er neste stopp på ruter øst- eller vestover.

 

Vi er på Fondsbu for å gå en helgetur til den selvbetjente DNT hytten Olavsbu. Ruten er en 15,5 km kvistet løype med en jevn stigning fra 1.060 moh til rutens høyeste punkt ca 1.600 moh rett før nedkjøringen til Rauddalen. En bør regne 5 - 6 timer på turen til Olavsbu, mens returen er noe raskere. Dagen etter tar vi oss tilbake til Fondsbu der Fondsburger og kald pils venter på oss.

 

I tillegg til Fondsbu ligger Eidsbugarden Hotell og en del private hytter i området. Den første hytten var det faktisk Aasmund Olavsson Vinje som bygget i 1868. Vinjestova eksisterer den dag i dag, men ble i 1953 flyttet ut til en odde like ved Eidsbugarden Hotell.

 

Toppturer ved Eidsbugarden

Eidsbugarden er også et populært utgangspunkt for spektakulære toppturer. Uranostind, Falketind, Slettmarkpiggen og Mjølkedalstind er blant de mest kjente i området.

Topper som ligger noe nærmere er Langeskavlstind (2.014 moh), Galdeberget (2.075 moh) og Høgdebrothøgde (1.821 moh).

Fondsbu, Eidsbugarden

1.065 moh

61°22′30″N 08°17′50″Ø

Vang, Oppland, Norge

Aasmund Olavsson Vinje sitt lille rike helt vest ved Bygdin er omgitt av ville fjelltopper som også inviterer til fantastiske toppturer både sommer og vinter.

Turer i nærheten

Galdeberget

Topptur ski

Olavsbu

Hytte til hytte

Uranostinden

Skitur

Langeskavlen

Topptur

Leirvassbu

Hytte til hytte

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no