En natt i tårnet på Skåla

 

Skåla er det høyeste fjellet i Norge med foten ved en fjord. I fjellene bak Loen i Breheimen ligger den 1.843 m høye toppen som også har et tårn på toppen. Vi tok fatt på det som skal være Nord-Europas lengste sammenhengende stigning for å overnatte på toppen i Skålatårnet, en svært kald vinternatt i desember.

Solen står lavt på himmelen i desember og det gjelder å komme seg tidlig avgårde for å utnytte det korte dagslyset denne dagen. Skåla er en svært populær topptur på våren, sommeren og høsten og mange kombinerer det med en overnatting i Skålatårnet, det runde tårnet som i dag fungerer som en selvbetjent turisthytte. Vi besøker Skåla når vinteren er på sitt kaldeste.

 

Skålatårnet, som også kalles Koumannstårnet, ble reist på toppen av fjellet Skåla i 1891. Det runde tårnet murt i stein består av 1,5 meter tykke vegger. Tårnet står værutsatt til og har gjentatte ganger mistet taket i vinterstorm. I 2016 åpnet også Skålabu, en moderne hytte med 20 sengeplasser, som overtar som hovedhytte etter selve tårnet. I dag er derfor selve tårnet vinterstengt, mens Skålabu er helårs-åpen. Vi besøkte Skålatårnet før Skålabu var oppført.

 

Skåla er siste overnattingstopp på den populære topptur-ruten Breruta. Ruten går fra Fåberstølen over Jostedalsbreen til Bødalseter og videre over Tindefjella til Skålatårnet før nedkjøringen til Loen.

 

Vi parkerer bilen på parkeringsplassen, like under der stien før oppsigningen starter fra Loen. Det er mange høydemetre som skal bestiges og vi har ikke for god tid om vi skal rekke frem før mørket innhenter oss. Første del av ruten går gjennom skogen på en godt tilrettelagt sti. Stien tar oss med inn i Fosdalen og etter hvert som trærne blir færre, blir det mer og mer snø. Det er etter at vi krysser elven i Fosdalen vi føler den virkelige oppstigningen begynner. Vi har med oss tunge tursekker, samtidig som snøen er hard og isete. Høydemeterene som vises på GPS'en føles nå å gå veldig sakte.

 

Den vardede ruten går opp og inn i dalen mellom Vesleskåla og Rongjuvnibba på sørsiden og den høye fjellsiden opp mot Skåla på nordsiden. En fantastisk solnedgang har startet og det blir stadig mørkere, men med stegjern og godt satt og hardt snødekke velger vi å gå oppstigningen i det brattepartiet som starter alt ved Vesleskåla. Her anbefales det ikke å gå, med mindre snøen har satt seg - og det er bedre og enklere å følge vardingen rundt med oppstigning fra sør-øst.

 

Vel over den bratte siden fra Skålavatnet gjenstår de siste høydemetrene langs den østgående eggen opp mot toppen. Det er mørkt og temperaturen har falt ned mot - 25 grader. Det er heldigvis skyfritt og vindstille, så det er enkelt å se vardingen opp mot toppen. Her går det stup på nordsiden av eggen.

 

Etter 5 timer står vi endelig ved toppen av Skåla og kan entre Skålatårnet for å tilberede middag for kvelden. Det viser seg å være vanskelig å få fyrt opp peisen i kulden, men litt tennveske hjelper på. Murene på hytta er over 1,5 meter tykke, og isen står inn døren og i vinduene.

Den dårlige isolasjonen gjør at peisen ikke klarer å varme opp hytta, og det blir en kald natt. Heldigvis er vi godt kledd og dunposene våre holder varmen. I følge hytteloggen har det ikke vært overnatting her siden oktober, og det kanskje ikke uten grunn.

 

Når solen står opp dagen etter får vi likevel den belønningen vi hadde håpet på. Utsikten er helt formidabel. Nedenfor oss ligger fjordarmene som strekker seg ut mot havet, omkranset av snødekte fjell.

 

I sør-øst ligger Jostedalsbreen, med den karakterisktiske Lodalskåpa stikkende opp. I nord-øst fortsetter den spisse eggen med sine bratte sider utover mot Stryneskåla (1.848 moh).

 

Selv når solen står lavt på himmelen og minus gradene er mange blir turen til Skålatårnet spetakulær. Med ski får en også en fantastisk nedkjøring.

Skåla

1.843 moh

61°52′ 05″ N, 06° 57′ 57″ E

Stryn, Sogn og Fjordane Norge

Skåla er en svært populær topptur til det som skal være det høyeste fjellet med foten ved en fjord.

Turer i nærheten

Lodalskåpa

Topptur

Bødalsbreen

Bretur

Bødalsseter

Hytte til hytte

Kjenndalskruna

Topptur

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no