Leirvassbu - i midten av Jotunheimen

 

Midt i Jotunheimen, ved Leirvatnet, ligger Leirvassbu. Her ved Leirvatnet møtes flere stier og vinter merkede ruter fra Spiterstulen, Gjende, Olavsbu og Hurrungane. Mange benytter Leirvassbu som en base for turer til de mange toppene som ligger i området eller utforsking og vandring på de mektige breene like i nærheten.

Det er faktisk mulig å komme seg langt inn i kjernen av Jotunheimen med bil. Kjører en fra Lom mot Sognefjellet, kan en ta av ved Leirdalen og kjøre den smale bomveien midt inn til Leirvassbu. Her er det mulig å parkere bilen og fortsette videre til fots i alle retninger. Vi har med oss telt og slår leir ved Leirvatnet. Her skal vi ha base en helg for å gå fjellturer i området. Vinterstid kan veien være delvis stengt avhengig av snøforholdene, men det er stort sett brøytet inn til en egen vinterparkering.

 

Fra vår leirplass, ved Leivatnet, har vi en fantastisk utsikt mot Kyrkja. Den spisse toppen er med sine 2032 moh. den 166. høyeste i landet av fjell med en primærfaktor på over 50 meter. Det at den ligger så lett tilgjenglig, kombinert med den unike utsikten fra midten av Jotunheimen - gjør den til et svært populært turmål.

Fra varden på toppen får en gleden av en fantastisk og luftig utsikt. I nord ser en inn i fjellområdet hvor Galdhøpiggen raver. I vest ser en inn i Hurrungane og Fannaråki breen. I nord-vest ser en Jostedalsbreen og Lodalskåpa. Mot øst ser en Memurutindene og lenger nord raver Glittertiden.

 

Kyrkja og Leirvassbus plassering midt i Jotunheimen fungerer nærmest som et sentralt nav for fjellvandrere. Herfra kommer og går merkede sommer- og vinterruter til Spiterstulen, Olavsbu, Gjendebu og østover Storutledalen til Fannaråkhytta eller Turtagrø og fjellområdet Hurrungane. Går en hytte til hytte sommerstid er det verdt å ta ettermiddagsturen til Kyrkja, men om vinteren er toppen kanskje ikke den beste toppen for bestigning, da den fort blir for bratt.

Leirvassbu er også et populært område for de som liker å ferdes på bre. I vest ligger Smørtabbtindan omgitt av Smørstabbrean. I sør ligger Høgvagltindane med Høgvaglbreen. Om sommeren drives bre føring fra Leirvassbu og mange aktører har også brekurs her.

 

Leirvassbu byr på mange muligheter vinterstid for toppturer. Spesielt er turen til Storebjørn, Stetind og Høgvagltindane mye gått i april og mai. Leirvassbu er også stoppested på den såkalte Høgeruta Jotunheimen før siste etappen over Storebjørn mot Krossbu.

Leirvassbu, Jotunheimen

1.402 moh

61°32′54″N 08°14′51″Ø

Lom, Oppland Norge

Leirvassbu byr på mange muligheter vinterstid for toppturer. Spesielt er turen til Storebjørn, Stetind og Høgvagltindane mye gått i april og mai.

Turer i nærheten

Skeie og Kalven

Bre- og klatretur

Smørstabbreen

Skitur

Storebjørn

Topptur ski

Olavsbu

Hytte-til-hytte

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no