Skarvheimen

Fjellområdet mellom Jotunheimen i nord og Hardangervidda i sør har fått navnet Skarvheimen. I dette værharde området, der øst møter vest, finnes høye fjell og kupperte vidder. I vest finnes lange og bratte daler som fører ut i vakre fjorder. Her finnes også kjente, langstrakte skarver og vide flyer.

Området Skarvheimen heter opprinnelig Nordfjella, men fikk sitt nok så nye navn i 1995 etter en avstemning. Terrenget har dype daler, lange flyer, høye fjell og kjente skarver. Skarver er nakne og bare fjell, noe som virkelig beskriver de lange fjellryggene Reineskarvet og Hallingskarvet en finner her.

 

Området er et fantastisk turområde, ikke minst vinterstid med ski på beina. I dette værutsatte området er det snørike vintre i fjellene som inkluderer Aurlandsfjellene, Filefjell, Nordfjella og Hemsedalsfjella. I vest går også populære ruter som Aulandsdalen og Rallarveien fra høytliggende fjellområde ned i trangedalbunner der fjell møter fjord.

 

 

Skarvheimen er et godt utbygt hyttenett bundet sammen av merkede og kvistede løyper. Finsehytta, Geiteryggshytta, Iungdalshytta, Bjordalsbu og Sulebu binder Skarvheimen sammen fra syd til nord. Med Bergensbanen er det lett å komme seg til veiløse plasser som Finse og Hallingskeid, som begge er fine utgangspunkt for turer inn i Skarvheimen.

 

Det er også historisk sus over Skarvheimen. I gamletider har veien over Filefjell til Valdres fungert som hovedruter over fjellet mellom vest og øst. Den gamle Kongeveien gikk nettopp over Filefjell og Sulefjell, en rute som også fungerte som postrute helt siden 1647. Langs ruten lå også mange vertshus som ga ly til de reisende.

Å gå Hallingskarvet på langs på ski er regnet som en av de fineste ski-turene i Skarvheimen. En begynner gjerne turen på Finse og følger ryggen av Hallingskarvet over Kyrkjedørsnuten og Folarskardnuten til Lordehytta. Siste del går over Prestholtskarvet til Ustaoset eller Geilo.

 

Å krysse Skarvheimen fra nord til sør er en del av den store styrkeprøven DNT kaller Massiv og som går gjennom de fire fjellområdene Breheimen, Jotunheimen, Skarvheimen og Hardangervidda. Delen gjennom Skarvheimen starter på Tyin og avsluttes på Finse.

Om sommeren er det spesielt to turer som er svært populære i Skarvheimen.

 

Sykkelturen fra Haugastøl til Finse og videre ned til Flom langs de gamle Rallarvegene er en flott opplevelse på sensommeren og tidlig høst.

 

En annen populær tur er å vandre seg gjennom det 40 kilometer lange dalføret, Aurlandsdalen, fra Geiterygghytta til Vassbygdi i Aurland. Dette er en mektig opplevelse og er blitt en av landets mest populære fotturer.

Skarvheimen

Fjellområdet med lange skarver og vide flyer

Skarvheimen er fjellområdet der øst møter vest. Her kan en gå flotte turer i et snørikt område med vide flyer, høye skarver og dype daler.

Skituren over den langstrakte fjellryggen Hallingskarvet er en av de flotteste skiturene i landet.

Ta turen opp på ryggen til et av landets største landemerker, Hallingskarvet

I det værharde området Skarvheimen møtes øst og vest. Her finnes høye fjell og kupperte vidder. Bli med på den klassiske rundturen på ski fra Geiteryggshytta til Finse.

En topptur til Lille Finsenuten er en kort tur, men byr på morsom skikjøring og flott utsikt over Finse og Hardangerjøkulen.

Turer i Skarvheimen

Finse

Hytte til hytte

Geiterygghytta til Finse

Skitur

Hallingskarvet på langs

Skitur

Lille Finsenuten

Topptur

Prestholtskarvet

Skitur

Sulebu

Hytte til hytte

Tyin

Skitur

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no