Toppturer i Jotunheimen

 

Jotunheimen har de høyeste fjellene i Nord-Europa eg er et utmerket område for toppturer vinterstid. Her finner vi mesteparten av landets 2000-meter topper og mange av dem er godt egenet for skikjøring. Skisessongen i Jotunheimen er også lang - ofte helt ut i juni. Her finnes alle type toppturer enten en ønsker en enkel dagstur eller en fleredagerstur gjennom Jotunheimen over de aller høyeste toppene.

Landets høyeste topper er noe mindre tilgjenglig vinterstid da veiene inn til hyttene gjerne ikke åpner før ut i mai. Men så er er topptursessongen i Jotunheimen gjerne lang og tidlig på sessongen kan en ta seg inn til hyttene med oppsatte beltebiler.

 

Leirvassbu, Fondsbu og Spiterstulen er hytter som er perfekt utgangspunkt for toppturer. Olavsbu og Memeurubu er også gode utgangspunkt, men krever at en først tar den noe lengre turen inn til selve hytten først.

 

Fleredagers-topptur er i vinden og flere ruter gjennom Jotunheimen over de høyeste toppene har blitt populære.

Høgruta i Jotunheimen er en 5-dagers tur over Besshøe, Surtningssue, Glittertinden, Galdhøpiggen og Storebjørn. Flere ruter har knivet om å bli norges svar på den orginale ruten Haute Route gjennom Alpene fra Charmonix til Zermatt. Ruten beskrevet over er den flest turer med guide tyr til.

 

En annen rute er "Jotunheimen fra øst til vest" der en også starter på Gjendesheim, men går en litt annen vri over Nautgardstinden, Glittertinden, Galdhøpiggen, Raudalstindande og Fannaråki til Turtagrø.

 

Både Høgeruta og Jotunheimen fra Øst til Vest går innom betjente hytter med middag og frokost.

Når fylkesvei 51 over Valdreflye åpner i begynnelsen av april gir dette også bedre tilgang til flotte dags-toppturer øst i Jotunheimen. Rasletinden, Høgdebrotet og Tjønnholstinden er populære turer fra riksveien.

 

Leirvassbu, nord-vest i Jotunheimen er et godt utgangspunkt for flotte toppturer. Stetind, Storebjørn og Høgvagltindane er noen av mange flotte skitopper.

Spiterstulen er det beste utgangspunktet for topptur til Galdhøpiggen vinterstid. I tillegg når en flotte skitopper som Glittertind og Leirhøe herfra

 

Fra Fondsbu og Eidsbugarden har en et utmerket utgangspunkt for toppturer i den sør-vestlige delen av Jotunheimen. Galdeberget, Uranostinden og Mjølkedalstinden er flotte ski-topper i området.

Tre fine utgangspunkt for toppturer på ski i Jotunheimen

Jotunheimen

Fjellområdet med de høyeste fjellene i Nord-Europa byr på mange flotte toppturer på ski

Jotunheimen har de høyeste fjellene i Nord-Europa eg er et utmerket område for toppturer vinterstid. Her finner vi mesteparten av landets 2000-meter topper og mange av dem er godt egenet for skikjøring.

I den sørvestlige delen av Jotunheimen vandrer en i den kjente tindebestigeren William C. Slingsbys fotspor. Uranostinden er toppen som mange anser å være blandt de vakreste i Jotunheimen.

Vinterstid er Galdhøpiggen en flott skitopp med en fantastisk utsikt. Nedkjøringen er lang ned til Spiterstulen og i motsetning til sommeren er det stor sansynlighet for at du kan få Norges høyeste topp for deg selv.

Besshøe er den dominerende kjempen som ligger ved Gjende og ruver over både Besseggen og Knutshøe.

Fjellområdet sør i Jotunheimen mellom Gjende i nord og Bygdin i sør har mange flotte skitopper

Tindene på fjellmassivet Kalvehøgde er flotte skitopper som nåes enten fra Valdresflye eller Bygdin. Herfra er en flott utsikt over de spisse tindene i den sør-østlige delen av Jotunheimen.

Galdeberget (2.075 moh), som er en del av Gjendealpene, ligger vakkert til ved det langstrakte vannet Bygdin. Vinterstid er dette en ypperlig skitopp.

Toppturer i Jotunheimen

Austre Kalvehøgde

Topptur ski

Besshøe

Topptur ski

Eidsbugarden

Hytte til hytte

Galdeberget

Topptur ski

Galdhøpiggen

Topptur ski

Leirvassbu

Hytte til hytte

Olavsbu

Hytte til hytte

Rasletinden

Topptur ski

Storebjørn

Topptur ski

Uranostinden

Topptur ski

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no