Spiterstulen

 

Langt inn i Visdalen i Jotunheimen ligger den private turisthytten Spiterstulen omringet av landet høyeste fjell og Jotunheimens største breer. Plassert midt mellom Glittertinden og Galdhøpiggen er hytten et flott utgangspunkt for toppturer. I området finner vi også flotte breområder, spisse tinder og luftige ryggtraverser for dem som er interessert i tinderangling og fjellsport.

Spiterstulen ligger midt mellom landets to høyeste fjell Galdhøpiggen (2.469 moh) og Glittertinden (2.460 moh) og er derfor et utmerket utgangspunkt for å nå disse toppene som begger er flotte toppturer også vinterstid på ski.

 

Men spiterstulen er mer enn bare Galdhøpiggen og Glittertinden. Mange flotte breer og tinder ligger i området.

 

Flere fjellrygger byr på luftige turer for fjellsportinteresserte som traversene over Ymesryggen, Memururyggen, Tverråryggen, Urdalsryggen, Heilstuguryggen og Stygghø.

Svellnosbreen er en av de mest besøkte breene i Jotunheimen, noe som skyldes sitt flotte brefall. Det oppsprukne partiet er mye brukt til breturer og blir kalt Eventyrisen. Sør for Svellnosbreen finner vi også Tverråbrean og Bukkholsbrean.

 

Fra Spiterstulen kan en gå hytte til hytte over bre- og tindeområdet mellom Spitterstulen, Memurubu og Glitterheim. Til Memurubu passerer en over Hellstugubreen og Vestre Memurubreen. Til Glitterheim over Stygghøbreskardet, ned Stygghøbrean. Fra Glitterheim tilbake til Spiterstulen går en over Glittertindmassivet med Gråsubrean og Grotbrean. Turen utgjør det som ofte blir kalt Bretriangelet i Jotunheimen.

 

Spiterstulen ligger over 15 km inn i Visdalen fra Røisheim i Bøverdalen. Hytten ligger plassert mellom Glitterheim og Leirvassbu og er brukt som overnattingssted etter etappe 4 i Høgeruta Jotunheimen. Fra Spiterstulen kan en også gå til Memurubu over Hellstugubrean og Memurubrean eller Gjendebu over Urdalssambandet.

Spiterstulen har en lang historie som overnattingsted for fjellturister.

 

I 1860-årene begynte fjellturismen å ta av i Norge. Tidligere hadde bøndene som drev setrene huset de få fjellturistene som kom innom, men nå begynte antallet besøkende å bli så stort at bøndene måtte begynne å ta seg betavlt av fjellvandrene. Fjellturismen gjorde at flere av sætrene gikk fra å drive seterdrift til å bli turisthytter.

 

På Spiterstulen har det vært bosetning siden før Svartedauen. Seterdriften pågikk helt frem til 1970. På slutten av 1800 tallet satset også Spiterstulen mer på fjellturismen og seteren ble en rekke ganger utbygget for å kunne huse den økende mengden med turister.

Spiterstulen, Jotunheimen

1.106 moh

61°37′28″N 08°24′17″E

Lom, Oppland, Norge

Spiterstulen har en ypperlig plassering blant landets høyeste fjell og Jotunheimens flotteste breer. Visdalen er et bra utgangspunkt for toppturer, fjellsport, breturer og tinderangling.

Vinterstid er Galdhøpiggen en flott skitopp med en fantastisk utsikt. Nedkjøringen er lang ned til Spiterstulen og i motsetning til sommeren er det stor sansynlighet for at du kan få Norges høyeste topp for deg selv.

Turer i nærheten

Galdhøpiggen

Topptur ski

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no