Smørstabbtindan i Jotunheimen

Smørstabbtindan er de spisse og karakteristiske tindene som skiller Sognefjellet fra Jotunheimen. Tindene ser spesielt flotte ut fra veien over Sognefjellet der tinderekken stikker opp fra det som er Jotunheimens største breer. Toppene er perfekte for tinderangling, toppturer på ski og enkel klatring og på fine dager kan en rekke å gå hele den hesteskoformede Smørstabbtindtraversen.

Tinderekken til Smørstabbtindene i Jotunheimen er et flott skue og et fantastisk turområde. De spisse tindene har fått navn etter sitt utseende og blandt dem er Skeia, Skasa, Kniven, Geiten og Storebjørn. 23 av toppene her er over 2.000 og den høyeste av dem er Storebjørn med sine 2.222 moh.

 

Tinderekken starter i nord med Loftet, som er en kjent skitopp, og strekker seg 10 km sørover mot Søre Smørstabbtindan og Gravdalstinden. Rundt disse tindene ligger Jotunheimens største breer med Smørstabbrean, Leirbrean, Storbrean, Veslbrean og Hurrbrean. Flere av toppene her er nunatak, topper som stikker opp med isbre på alle kanter.

Smørstabbtindene er et fantastisk turområde for fjellsportinteresserte. Her kan en tinderangle traverser, klatre i fjellsidene, gå topptur på ski eller vandre på breene.

 

Storebjørn og Loftet er svært populære skitopper, men Storebjørn er den høyeste av dem og krever kryssing av Bjørnbrean. Turen går en fra Leirvassbu eller Krossbu og er en majestetisk tur blandt de kvasse tindene til toppen med storslått utsikt over Hurrungane, Sognefjellet og Jotunheimen. Navnet Storebjørn har toppen fått av sitt utseende. Den skal visstnok ligne et bjørnehode med sine to bjørneører, noe en kan gjenkjenne når en står ute på Bjørnebreen.

 

 

I den nedre delen av Smørstabbrean heller det bratt nedover mot Krossbu og her finner vi et mer oppsprukket område på breen med flott blåis, kalt Bøverbreen. Her er det sommerstid spektakulært å vandre på breen mellom de dype sprekkene. Med sin korte avstand til Krossbu er dette et svært populært område for brekurs.

 

Store Smørstabbtinden (2.208 moh) er en flott fottur sommerstid og krever i motsetning til mange av de andre toppene i området ikke kryssing av bre. Utsikten fra toppen er som på Storebjørn svært flott over Smørstabbtind-massivet og en når toppen fra Krossbu.

 

 

En lang men svært flott tur er å gå hele Smørstabbtindtraversen, den hestesko-formede tinderekken som starter med Kalven og følger Skeie, Veslebjørn, Saksa, Kniven til Store Smørstabbtinden, kanskje med en avstikker innom Storebjørn. Turen krever flott vær, klatring opp Skeie (grad 3+), rappelering og mye klyving langs de spisse eggene til de forskjellige toppene. Dette er en krevende tur som er fin å gjøre med guide om en ikke har den nødvendige kunnskapen om klatring.

 

På grunn av fjellenes karakter og beliggenhet blandt breene er området mye brukt til fjellsportkurs, som er en ypperlig måte å få erfaring med å traversere, klatre og passere breer på en trygg måte.

Smørstabbtindane

På tinderangling ved Jotunheimens største breer

Smørstabbtindan

2.222 moh

61° 32' 53" N 08° 08' 13" E

Lom, Oppland Norge

Storebjørn er en populær topptur som er regnet som en av de aller beste i Jotunheimen. Toppen krever kryssing av bre og nåes enten fra Leirdalen eller Krossbu.

Turer i nærheten

Skeie og Kalven

Bre- og klatretur

Smørstabbreen

Skitur

Storebjørn

Topptur

Kyrkja

Topptur

Leirvassbu

Hytte til hytte

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no