Finse - mellom

Skarvheimen og Hardangervidda

 

Finse heter tettstedet som skiller Skarvheimen og Hardangervidda. Tidligere levde et helt samfunn fast her, der de fleste arbeidet med vedlikehold av Bergensbanen. I dag er Finse et ypperlig utgangspunkt for korte og lange turer på ski, bre eller kiting. Turer over vidder, skarver og jøkuler er noe en kan oppleve på Finse. Her har en nærhet til kjente landemerker som Hardangerjøkulen og Hallingskarvet.

Med bil kommer en ikke til Finse, men tar en toget til Finse stasjon, den høyest beliggende stasjonen på Bergensbanen, havner en mindt i et eldorado for turer på ski. Finse ligger midt mellom Hardangervidda i sør og Skarvheimen i nord. Norges sjette største isbre på fastlandet, Hardangerjøkulen, reiser seg ved foten av Finse og i øst reiser Hallingskarvet seg. Finse er et utgangspunkt for uttallige turmuligheter i alle retninger.

Finsehytta er en av de mest besøkte hyttene til DNT. Her kan det fort bli fylt opp, men med madrasser og kreative løsninger får alle soveplass. Her møter en alt en kan tenke seg av forskjellige turfolk. Noen er på vei sørover, hytte til hytte over Hardangervidda, mens andre er her for å kite eller gå på Hardangerjøkulen.

Jøkulrunden

Turen over Hardangerjøkulen er en 22 km kvistet løype som går over Hardangerjøkulen. Breen er med 73 km2 den 6. største i Norge og har sitt høyeste punkt 1.863 m.o.h. Herfra er det fantastisk utsikt mot Hårteigen, Gaustadtoppen, Hallingskarvet, Jotunheimen og ikke minst ned mot Hardangerfjorden. Turen tar omtrent 5 timer. Dette er en bre, så her anbefales det å følge den kvistede løypen.

 

Toppturer fra Finse

Toppene rundt Finse er fine turmål for de med langrennski på beina og svært enkle å nå. Nærmest ligger Lille- og Store Finsenuten (1.599 moh). Noe lengre unna ligger Såta (1558 moh) eller Sankt Pål.

 

Hytte til hytte-turer er mulig å gå i alle retninger. Finse er for mange start- eller endepunktet for Hardangervidda på langs I vest ligger Hallingskeid hytta og en anne populær rundtur er fra Finse til Geiterygghytta.

 

Hardangervidda på langs starter for mange på Finse. Den uke lange turen har flere varianter der de fleste avslutter turen enten på Haukeliseter eller i Rjukan. Et nett av hytter gir varierte etapper med variasjoner på mellom 15 - 30 kilometer.

 

Tur på blåisen For de som ønsker å utforske blåisen på Hardangerjøkulen med stegjern og isøks, er denne tilgjenglig i sommermånedene etter at snøen har sluppet taket. Blåisen er en brearm som ligger to timers gange fra Finse og flere aktører tilbyr både guidet brevandring og kurs.

 

Langs Hallingsskarvet til Lordehytta er en tur for de som liker å gå riktig så langt. Lordehytta ble bygd rundt 1880 i Folarskardet på Hallingskarvet (1.620 moh). I dag er dette den eneste hytten på Hallingskarvet og benyttes som nødbu. Navnet kommer av den engelske rein jegeren Garvagh, som kom til Aurland rundt 1860. De bygde en rekke slike jakthytter i fjellet. Det var også Garvagh som ga navnet til toppen Sankt Pål, da han mente toppen minnet ham om katedralen hjemme i London.

 

Vinter sessongen på Finse er lang og snøforholdene er stort sett fine i perioden desember til begynnelsen av juli. Det gir mange turmuligheter for de som ønsker å oppleve det værharde området mellom Skarvheimen og Hardangervidda.

Finsehytta

1.222 moh

60°35′52″N 07°30′25″Ø

Ulvik, Hordaland, Norge

Finse ligger der Hardangervidda møter Skarvheimen. Turer, over skarver, vidder og jøkuler er noe av det en kan oppleve på Finse.

Skituren over den langstrakte fjellryggen Hallingskarvet er en av de flotteste skiturene i landet.

En topptur til Lille Finsenuten er en kort tur, men byr på morsom skikjøring og flott utsikt over Finse og Hardangerjøkulen.

Våkskitur over Hardangerjøkulen er en av de store klassikerne. Norges sjette støreste bre har sitt høyeste punkt på 1.862 moh.

I det værharde området Skarvheimen møtes øst og vest. Her finnes høye fjell og kupperte vidder. Bli med på den klassiske rundturen på ski fra Geiteryggshytta til Finse.

Turer i nærheten

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no