Toppturer fra Valdresflye

 

Når den vinterstengte veien over Valdresflye åpner til påske strømmer det til med skigåere for å oppleve topper i den østlige delen av Gjendealpene, som Rasletinden, Mugna, Kalvehøgde, Høgdebrotet og Tjønnholstinden. Høyfjellsplatået Valdresflye ligger på 1.390 moh og høyden gjør at dette er et snøsikkert område til godt ut i juni. Bli med til Valdresflye og utforsk mulighetene for toppturer i den østlige delen av Jotunheimen.

Tidligere har veien over Valdreflye først blitt brøytet i begynnelsen av mai. De siste årene har sessongen blitt forlenget ved at veien har blitt brøytet alt til påske. På finværsdager kan det stå en flere kilometre lang rekke biler parkert langs veien på det høysetliggende strekket rundt Valdresflya vandrehjem. For de fleste går turen til Rasletinden (2.105 moh), en tur som regnes for å være Jotunheimens mest gåtte topptur på ski.

 

Men det finnes mange flere muligheter enn bare Rasletinden. Den første toppen som møter en på vei fra Beitostølen mot Valdresflye er Bitihorn, en karakteristisk topp som markerer inngangen og ønsker velkommen til tinderiket Jotunheimen.

Videre forbi Bitihorn og før de lange bakkene opp mot Valdresflye kommer vi til det langstrakte vannet Bygdin, som strekker seg sør for Gjendealpene, helt mot Eidsbugarden i vest. Her ligger flotte topper på rekke og rad, som Kalvehøgde, Torfinnstindene og Galdeberget helt i vest. Rundt svingen ved Synshorn starter oppstigningen til Valdresflye.

 

Fra Valdresflye går skisporene opp mot Rasletinden, gjerne med en tur over Østre Rasletinden (2.010 moh). Rasletinden renes som en av landets lettest tilgjenglige 2.000 meter topper og forklarer noe av populariteten. Men det skal også sies at utsikten er formidabel i skillet mellom de høye tindene i Jotunheimen og det lavereliggende fjellområdet i øst og sør, noe som skaper en vakker kontrast.

 

Mens mange velger å nøye seg med turen til Rasletind anbefales det å fortsette videre til topper som Mugna (2.159 moh) og Austre Kalvehøgde (2178 moh). Fra Mugna kan en gjøre en kort avstikker til Munken eller om en har fått en tidlig start på dagen, så kan en fortsette å gå Kalvhøgdetravesen fra Austre Kalvehøgde til Vestre Kalvehøgde (2.208 moh) via Midtre Kalvehøgde (2.122 moh). Dette er fantastisk flotte skitopper med en utrolig utsikt over mange av Gjendealpenes mange tinder, samt andre flotte fjell innover i Jotuneheimen.

Dersom en velger å kjøre videre nordover Valdresflya og noe lenger ned mot Gjende er dette et godt utgangspunt til to ytterligere populære skitopper, nemlig Høgdebrotet (2.226 moh) og Tjønnholstinden (2.330 moh).

 

Vel over fjellovergangen Valdresflye fra sør kommer vi til fjellryggen Knutshøe, som er en flott og luftig rygg å gå sommerstid. Denne ryggen markerer overgangen til Gjende. Her ligger turisthyttene Gjendesheim og Bessheim, som er fine overnattingsteder i mangel av at Valdresflya Vandrehjem er stengt og revet i påvente av planer om å gjenreise et nytt turistsenter på Valdresflye.

Valdresflye

1.390 moh

61°23′09″N 08°48′59″Ø

Øystre Slidre, Oppland, Norge

Utsikten fra toppene rundt Valdresflye er formidabel da vi er i skillet mellom de høye tindene i Jotunheimen og det lavereliggende fjellområdet i øst og sør, noe som skaper en vakker kontrast.

Tindene på fjellmassivet Kalvehøgde er flotte skitopper som nåes enten fra Valdresflye eller Bygdin. Herfra er en flott utsikt over de spisse tindene i den sør-østlige delen av Jotunheimen.

Bitihorn markerer inngangen til Jotunheimen og har flott utsikt til Gjendealpene og sør- østover mor Valdres.

Turer fra Valdresflye

Rasletinden

Topptur ski

Bitihorn

Topptur ski

Mugna

Topptur ski

Galdeberget

Topptur ski

Knutshøe

Topptur

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no