Jotunheimen

Jotunheimen nasjonalpark er Norges mest besøkte turområde. Nasjonalparken ble opprettet i desember 1980 og det er i dette området vi finner de høyeste fjellene i Nord-Europa. Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen (2 469 m) og Glittertinden (2 464 m), ligger her. Et løypenett mellom flere betjente og selvbetjente hytter gjør Jotunheimen til et fantastisk turområde, sommer som vinter.

Jotunheimen er fjellområde i det sentrale Sør-Norge mellom Ottadalen i nord, Gudbrandsdalen i øst, Valdres i sør og Sogn i vest. Området har et areal på rundt 3500 kvadratkilometer.

 

Jotunheimen er landets mest populært turområde, og har et godt utbygd hyttenett og mange merkede stier. Den mest populære ruten i Jotunheimen er turen over Besseggen, som går mellom Gjende og Bessvatnet. Det er mulig å gå helt fra Oslo sentrum til Gjende i Jotunheimen langs Jotunheimstien, en tursti som Den Norske Turistforening åpnet i 2006.

Jotunheimen nasjonalpark ble opprettet i desember 1980 med 1151 kvadratkilometer vernet areal.

 

Her ligger de høyeste fjellene i Nord-Europa, Galdhøpiggen (2 469 m) og Glittertinden (2 464 m). Også de atten andre høyeste toppene på fastlands-Norge ligger i dette landskapet, med Vestre Tverråtind på 2 309m som den "laveste". Deretter følger Snøhetta (Dovremassivet, 2 286 m) og Beerenberg (Jan Mayen, 2 277 m). Samtlige av landets topper over 2.300 meter ligger i Jotunheimen.

I tillegg til høye fjell karaktiseres området av breer, daler og innsjøer.

Helt vest i Jotunheimen ligger et av landets mest alpine områder, Hurrungane. Hele 24 av toppene i dette området er over 2.000 meter og mange av dem krever klatring eller brevandring for å nås. Området er et eldorado for fjellsport klatrere og spiller en viktig rolle for Norsk klatrehistorie.

 

Sørvest i Jotunheimen finner vi Eidsbugarden. Dette er et populært turområde som kjennetegnes av mange flotte skitopper og en lang skisessong. Topper som Uranostinden, Falketinden, Mjølkedalstinden og Galdebergtinden er kjente topper i området. Fra Eidsbugarden er det en flott skitur å gå midt inn i Jotunheimen til den ubetjente turisthytten Olavsbu. Fra Olavsbu kan en fortsette nordover til Leirvassbu. Olavsbu ble bygget for å bedre tilgjengliheten til mange av de alpine tindene som ligger i området her.

Området rundt Leirvassbu er et annet alpint område som er kjent for sine flotte skitopper, breer og ryggtraverser. Kyrkja er en populær topptur sommerstid, mens Storebjørn og Stetind er av de mest populære skitoppene.

 

Storebjørn er en del av Smørstabbtindane, som er omkranset av Jotunheimens største breer. Skirutren fra Leirvassbu over Smørstabbrean til Sognefjellet er en av de store klassikerne som gås på våren.

 

Sør i Jotunheimen finner vi Gjendealpene som strekker seg mellom de to langstrakte innsjøene Gjende og Bygdin. Her ligger mange flotte og alpine topper som nåes fra Eidsbugarden, Gjende, Torfinnsbu eller Valdresflye. Valdresflye er et populært utgangspunkt for toppturer på ski til topper som Rasletinden, Mugna og Kalvehøgde tindane.

Nord for Gjendealpene finner vi det langstrakte vannet Gjende med hver sin turisthytte i enden. Gjendebu i vest og Gjendesheim i øst. Nord for Gjende fins en rekke flotte fjellmassiv. Surtningssue (2.368 moh) er kjent for å ha det som mange mener er Jotunheimens flotteste utsikt. Her ligger også Besseggen, en av landets mest gåtte turer. Over Besseggen ligger fjellkjempen Besshøe som er en flott skitopp. Dette er også første toppen på Jotunheimens Høgrute på ski.

I den vakre Visdalen finner vi Spiterstulen turisthytte som er et fin utgangspunkt for turer til landets to høyeste fjelltopper Galdhøpiggen og Glittertinden. Fra Spiterstulen kan en også gå inn til Hellstugutindene, Memurutindene og Veotindene, alle alpine fjellmassiv omgitt av store breer.

 

Jotunheimen er flott alle årstider for fotturer, tinderangling, klatring, skiturer og toppturer på ski.

Jotunheimen

Fjellområdet med de høyeste toppene i Nord-Europa

Blant topper i Rauddalen, midt i Jotunheimen, ligger den selvbetjente hytten Olavsbu. Fest skiene for en helgetur inn til Olavsbu fra Fondsbu eller Leirvassbu.

I Jotunheimen, ved Leirvassbu, ligger det spisse og karakteristiske fjellet Kyrkja. Toppen byr på fantastisk utsikt over Jotunheimen og fjellområdene rundt.

Jotunheimen er et eldorado for turer enten en ønsker å bestige landet høyeste topper eller vandre fra hytte til hytte både vinter- og sommerstid.

Besshøe er den dominerende kjempen som ligger ved Gjende og ruver over både Besseggen og Knutshøe.

I den sørvestlige delen av Jotunheimen vandrer en i den kjente tindebestigeren William C. Slingsbys fotspor. Uranostinden er toppen som mange anser å være blandt de vakreste i Jotunheimen.

Smørstabbtindene er omgitt av Jotunheimens største breer og har et karakteristisk utseende med lange rygger og traverser som er flotte turmål.

Galdeberget (2.075 moh), som er en del av Gjendealpene, ligger vakkert til ved det langstrakte vannet Bygdin. Vinterstid er dette en ypperlig skitopp.

Den mest gåtte fjellturen i Jotunheimen er turen over Besseggen. Besseggen er best vinterstid, da har du hele eggen for deg selv.

Tindene på fjellmassivet Kalvehøgde er flotte skitopper som nåes enten fra Valdresflye eller Bygdin. Herfra er en flott utsikt over de spisse tindene i den sør-østlige delen av Jotunheimen.

Langeskavelen er en flere kilometer lang fjellrygg som strekker seg høyt i terrenget mellom Eidsbugarden og Uranostinden. En skitur over Langeskavelen byr på flott utsikt over Jotunheimen omkranset av breer og majestetiske fjell.

Vinterstid er Galdhøpiggen en flott skitopp med en fantastisk utsikt. Nedkjøringen er lang ned til Spiterstulen og i motsetning til sommeren er det stor sansynlighet for at du kan få Norges høyeste topp for deg selv.

Turer i Jotunheimen

Austre Kalvehøgde

Topptur ski

Besshøe

Topptur ski

Bukkehåmåren

Topptur

Eidsbugarden

Hytte til hytte

Galdeberget

Topptur ski

Galdhøpiggen

Topptur ski

Knutshøe

Topptur

Kvassryggen

Topptur

Kyrkja

Topptur

Langeskavlen

Skitur

Langvasshøe

Fottur

Leirvassbu

Hytte til hytte

Olavsbu

Hytte til hytte

Rasletind

Topptur ski

Uranostinden

Skitur

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no