Breheimen

Breheimen er et fjellområde som preges av store kontraster. Som navnet tilsier er området omkranset av mange større og mindre breer. I tillegg har Breheimen flere dype daler og høye fjell. I området mellom Norfjord og Sognefjorden i vest og Jotunheimen i øst finner en høye fjell med bratte sider, dype fjorder og den største isbreen av dem alle - Jostedalsbreen.

Som navnet tilsier er Breheimen preget av et landskap med sine mange isbreer. Her ligger hele 7 av de 20 største isbreene i landet.

 

I Breheimen finner en også landets største isbre, Jostedalsbreen. Ja - ikke bare er den størst i landet, men også den største på det europeiske fastlandet med sine 487 kvadratkilometer. Breen har 50 bretunger hvorav 28 av dem er navngitt. De fleste av disse brearmene har dessverre trukket seg kraftig til bake de siste årene.

 

Jostedalsbreen strekker seg over vel 60 km og det å gå Josten på langs er blitt en svært populær skitur som strekker seg over tre dager. Turen gås stort sett i mai og de fleste velger å starte i nord og gå sydover mot Flatbrehytta og ned til Fjærland.

 

Øst i Breheimen finner vi et godt utbygd hyttenett. Fra den betjente DNT-hytta Sota Sæter starter den store styrkeprøven DNT har valgt å kalle Massiv, en tur gjennom Breheimen, Jotunheimen, Skarveheimen og Hardangervidda, med Haukeliseter som sluttdestinasjon. Gjennom Breheimen er en innom de betjente hyttene Nørdstedalseter og Sognefjellshytta.

 

Det mest besøkte turmålet i Breheimen finner vi innerst i Jostedalen. Den vakre Nigardsbreen har en dramatisk historie, men har de siste årene trukket seg mye og raskt tilbake.

 

Breheimen er en av våre nyere nasjonalparker, opprettet i 2009., mens Jostedalsbreen ble nasjonalpark i 1991.

Breruta eller kornveien. var ruten mellom Norfjord i vest og Jostedalen i øst. Veien over breen var farlig men kortere enn hele runden rundt breen. Offentlige ansatte førere guidet bønder og handelsfolk over breen for å gjøre byttehandel og finne koneemner. I dag er breruta en fantastisk skirute på tvers over Jostedalsbreen som gjerne starter i Jostedalen ved Fåbergstølen opp på breplatået med bestigning av Lodalskåpa. Fra Lodalskåpa kjører en ned til Bødalseteren hvor en dagen etter bestiger Skåla via Tindefjella. Siste dagen gjenstår norges lengste sammenhengende bakke fra Skålatårnet og ned til Loen.

Lodalskåpa (2.082 moh) eller Vestlandsdronningen er et kjært landemerke, med sin runde kuppel som som stikker klart opp av Jostedalsbreen. Lodalskåpa er en av to topper på over 2.000 meter på Jostedalsbreen og er et attraktivt toppturmål for mange. Toppen bestiges ofte i forbindelse med Josten på langs dersom været tillater det.

 

Breheimen har i tillegg til alle sine breer flere 2.000 meter topper, som Tverrådalskyrkja (2.088 moh) og Hestbreapiggen (2.172 moh) som den høyeste.

Breheimen

Fjellområdet med landets største isbre

I Breheimen finner vi landets største breer og et svært dramatisk landskap.

Bli med en iskald vinternatt for overnatting på toppen av Skåla i Skålatårnet.

Lodalskåpa er det karakteristiske fjellet en ser stikker opp fra Jostedalsbreen. I klarvær er utsikten fra Lodalskåpa helt formidabel og det er ikke for uten grunn at fjellet også blir kalt Vestlandsdronningen.

Bødalsbreen er en brearm av Jostedalsbreen, som ligger innerst i Bødalen - ikke langt fra Loen i Stryn. Brearmen har et større blåis område nederst og et større snødekt område øverst, begge med mange dype sprekker.

Brenibba (2.017 moh) er den andre av de to 2.000 meter toppene på Jostedalsbreen. Brenibba er også en ypperlig topp å oppleve den fantastiske solnedgangen på Jostedalsbreen fra.

I den innerste delen av den idylliske Jostedalen finner vi Nigardsbreen, en av de mange brearmene til Jostedalsbreen.

Kjenndalskruna er et fjell som bryter opp av Jostedalsbreen ytterst på brekanten like før det stuper ned i Kjenndalen. Utsikten fra Kjenndalskruna er fantastisk ned i Kjenndalen og mot Loen.

Turer i Breheimen

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no