Turtagrø - for turer i høye fjell

 

Hurrungane byr på spennende eventyr for både turgåere, klatrere og topptur entusiaster. Her ligger mange av landets villeste fjell og turen starter ofte fra Turtagrø, et populært utgangspunkt for luftige fjellturer siden 1870-årene. Med sine spisse topper, smale egger og bratte breformasjoner er tur opplevelsene i Hurrungane helt unike.

Turtagrø er regnet som det beste utgangspuntet for turer til Hurrungane, fjellområdet som er elsket av fjellsportutøvere, toppturskikjørere og klatrere. Man regner Turtagrø for å være selve stedet i Norge der fjellsporten fikk sin start.

 

Spesielt populær er Turtagrø blandt klatrere, da mange av fjellene her krever efaring med klatreutstyr og kompetanse for å nå toppen. Samtidig har Hurrungane turer mange flotte turer som ikke krever klatring. Fannaråki, Store Dyrhaugstind og Nordre Skagestølstind er eksempler på turer i nærheten av Turtagrø som ikke krever klatrekunnskaper, men gir flott utsikt over Hurrungane.

 

De desidert mest populære klatreturene fra Turtagrø er Store Skagestølstind og Store Austanbotntinden, som begge er krevende men spektakulære klatreturer. Norgesguidene er blandt dem som tilbyr føring til disse toppene fra Turtagrø.

 

De siste årene har Turtagrø blitt svært populær destinasjon for toppturer på ski. Store Ringstind er kanskje regnet som den største vår klassikeren, med sine brepassasjer, karakteristiske form og storslåtte utsikt. Mange vil hevde at denne turen er Norges fineste topptur på ski.

 

Andre populære og flotte topptuerr på ski fra Turtagrø er Steindalsnosi, Fanaråken, Gjertvasstind, Lauvnostinden og ryggene opp til Nordre Dyrhaugstind, Store Autabotntind og Store Soleiebotntind.

 

Av hytte til hytteturer er det også flott muligheter. Turen fra Turtagrø over landets høyestbeliggende turisthytte, Fanaråken, til Skogadalsbøen er en anbefalt tur. En annen unik tur er den historiske ruten der en følger de gamle vardene over Sognefjellet fra Turtagrø til Sognefjellshytta. En kan også vandre tvers gjennom Hurrungane massivet fra Turtagrø, inn til Skagastølsbu og videre ned

Midtmaradalen til Stølsmaradalen eller Vetti.

 

Turtagrø har faktisk fra gammelt av vært stoppested for veifarende på vei over Sognefjellet og fjellsporten har lang historie. I 1888 ble det reist hotell på Turtagrø av Ola Jensen Berge. Dette dannet grunnlaget for fjellturisme og et klatremiljø vokste frem. Fjellsportens historie fra Turtagrø er både lang og spennende.

 

Mange av fjellsportens pionerer hadde sitt tilholdsted på Turtagrø, fra hvor de gjorde mange av sine førstebestigninger i Hurrungane.

Sognefjellsveien som går over Sognefjellet mellom Skjolden i Luster og Lom er regnet for å være en av landets vakreste fjelloverganger. Veien holder vinterstengt, men åpnes rundt månedsskiftet april/mai. Tindevegen er en privat fjellovergang og bomvei fra Årdal, som normalt også brøytes i april eller mai. Allerede før Sognefjellsveien og Tindeveien åpner er det brøytet opp til Turtagrø fra Luster.

 

Etterhvert som veiene brøytes setter mange turen mot Turtagrø, som er det beste utgangspuntet for turer inn i Hurrungane.

 

Turtagrø

884 moh

61°30′15″N 07°48′05″Ø

Luster, Sogn og Fjordane, Norge

Turtagrø er regnet som det beste utgangspuntet for turer til Hurrungane, fjellområdet som er elsket av fjellsportutøvere, toppturskikjørere og klatrere.

Turer i nærheten

Store Dyrhaugstinden

Topptur

Fannaråken

Hytte til hytte

Berdalsfjellet

Fottur

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no