Skiturer

 

Lange strekk over fjell, vidde og bre fra hytte til hytte eller med pulken på slep - en skitur i høyfjellet byr på storslåtte naturopplevelser, kontraster og utfordringer. Mulighetene er mange, og store deler av Norge kan vinterstid krysses sammenhengene på ski gjennom et unikt rutenett. Her ønsker vi å dele noen av de flotteste skiturene over fjell og vidde.

Det finnes et hav av flott skiturer å velge mellom i Norge enten en ønsker å krysse vidder, gå over skarver, langs breer, gjennom daler eller over fjell.

 

En av de store klassikerne er turen over Hardangervidda fra Finse i nord til Haukeliseter i sør. Det finnes også tilsvarende varianter av kryssing av andre fjellormåder, som Jotunheimen, Breheimen og Rondane.

Den Norske Turistforening har laget sitt turforslag til kryssning av flere fjellområder kalt Massiv. Turen går gjennom Breheimen, Jotunheimen, Skarvheimen og Hardangervidda.

 

En vårklassiker som må være en av landets desidert flotteste skiturer er Jostedalsbreen på langs. Turen tar normalt tre dager og de fleste velger å gå turen mot solen fra nord til sør.

Skituren over den langstrakte fjellryggen Hallingskarvet er en av de flotteste skiturene i landet.

Den mest gåtte fjellturen i Jotunheimen er turen over Besseggen. Besseggen er best vinterstid som skitur, da har du hele eggen for deg selv.

Skiturer fra hytte til hytte

Lange strekk over fjell og vidde, fra hytte til hytte - en skitur i høyfjellet byr på storslåtte naturopplevelser, kontraster og utfordringer.

Blant topper i Rauddalen, midt i Jotunheimen, ligger den selvbetjente hytten Olavsbu. Fest skiene for en helgetur inn til Olavsbu fra Fondsbu eller Leirvassbu.

I det værharde området Skarvheimen møtes øst og vest. Her finnes høye fjell og kupperte vidder. Bli med på den klassiske rundturen på ski fra Geiteryggshytta til Finse.

Eidsbugarden er et utmerket utgangspunkt for turer inn i den sør-vestlige delen av Jotunheimen. Aasmund Olavsson Vinje sitt lille rike helt vest ved Bygdin er omgitt av ville fjelltopper som også inviterer til fantastiske toppturer både sommer og vinter.

Skitur over Hardangerjøkulen

En skitur over Hardangerjøkulen er en av landets store vårtur-klassikere.

Våkskitur over Hardangerjøkulen er en av de store klassikerne. Norges sjette støreste bre har sitt høyeste punkt på 1.862 moh.

Rundt Smørstabbtindene ligger Jotunheimens største isbreer og Smørstabbrean er en av disse. En av de flotteste skiturene i Jotunheimen er den kvistede ruten over Smørstabbrean fra Sognefjellet til Leirvassbu.

Høgevarde (1.459 m.o.h.) er en del av Norefjell og er en svært enkel topp å bestige. Toppen er absolutt verdt et besøk, da den er ansett for å ha Norges nest beste utsikt etter Gaustadtoppen.

Langeskavelen er en flere kilometer lang fjellrygg som strekker seg høyt i terrenget mellom Eidsbugarden og Uranostinden. En skitur over Langeskavelen byr på flott utsikt over Jotunheimen omkranset av breer og majestetiske fjell.

Gråfjell er den høyeste toppen på Norefjellmassivet med sine 1.466 moh. Turen til toppen av Norefjell er en lettgått tur som byr på en utrolig utsikt over store deler av Østlandet.

Copyright © 2017. Tinderangel.no. All Rights Reserved admin@tinderangel.no