Besseggen på ski

 

Den mest gåtte fjellturen i Jotunheimen er turen over Besseggen fra Memurubu til Gjendesheim. Sommerstid kan det være ren folkevandring over den vakre eggen. Besseggen er best vinterstid, da har du hele eggen for deg selv. Herfra er det vakkert skue over et islagt Gjende, fjellryggen Knutshøe og de spisse Gjendealpene.

Det er februar og Jotunheimen er snødekt. Valdresflye er stengt for vinteren, men likevel er det mulig å ta seg inn til Gjende nordfra. Det er vinterstid Besseggen fremstår på sitt flotteste. I februar får en den ellers så traffikerte eggen helt for seg selv.

 

Vinterstid er det mest vanlig å spenne fast skiene ved turisthytten Bessheim eller Gjendesheim. Bessheim er kanskje det enkleste utgangspunktet for å følge en strak stigning opp mot Bessvatnet. Her kommer også kjempen Besshøe til syne, som er en annen flott tur vinterstid.

 

Herfra starter vi på det nesten 6 kilometer lange strekket over Bessvatnet hvor det ofte har en tendens til å blåse litt.

Vi er halveis over Bessvatnet i det vi runder neset av Veslfjellet. Her kommer nordsiden av Bessegen til syne og vel fremme ved Bandet stuper det bratt ned i Gjende og en flott utsikt mot de spisse Gjendealpene.

 

Snøen virker fast og stabil i dag. Vi er i den østlige delen av Jotunheimen der snømengdene er noe mer begrenset enn i den vestlige delen. Toppene og eggene er gjerne mer avblåste og derfor går det helt fint å fortsette opp selve Besseggen med skiene på festet bak på sekken.

 

Stegjern kan være greit å ha hvis det er noe isete, noe det ikke er i dag . Likevel er isøksen grei å ha for å stikke i snøen når en går opp over eggen.

 

Det er en flott opplevelse å gå oppover Besseggen helt i stillhet og helt uten andre vandrere enn oss i turfølget. Vinden river litt tak på vei oppover veggen, men vi ser været er mer urolig i vest - der skydekket stoppes av de høye toppene. Siste stykket opp mot toppen er det bratteste og luftige partiet, men også her får en godt tak og skikkelig fotfeste.

 

Da er turen opp Besseggen overstått og turen fortsetter nå videre over Veslfjellet, med ski på beina. Siste delen ned fra Veslfjellet består av morsom nedkjøring på ski - helt frem til døren på Bessheim, hvor det passer perfekt å avslutte turen med et godt måltid.

Utsikten fra selve Besseggen er et flott skue. Per Gynt skal ha satt fart over Besseggen på en bukkerygg - eller var det Knutshøe Ibsen egentlig beskrev? Den diskusjonen tar vi ikke her, men utsikten til fjellryggen Knutshøe på motsatt side av Gjende er det ikke noe å si på. Bak Knuthsøe reiser den østlige delen av Gjendealpene seg, med Bukkehåmårens bratte fjellside. Bak ligger skitoppen Høgdebrotet.

 

Vestover ser vi mot Memurubu og Gjendebu, som ligger helt i den vestlige enden av det over 18 kilometer lange vannet.

 

Besseggen er en flott tur, som gjør seg best om vinteren!

Besseggen, Jotunheimen

1.638 moh

61°30′15″N 08°43′55″Ø

Vågå, Oppland, Norge

Turen over Besseggen er på sitt beste vinterstid. Da er sjansene store for at du har hele eggen helt for deg selv.

Turer i nærheten

Besshøe

Topptur ski

Gjendesheim

Hytte til hytte

Knutshøe

Topptur

Rasletind

Topptur ski

Bukkehåmåren

Topptur

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no