Search

Vårtur på ski over Hardangerjøkulen

Hardangerjøkulen er en flott skitur på våren.

Våren er kommet og denne gangen har vi tatt turen til Finse for å gå over Hardangerjøkulen. Den 25 km lange skituren Jøkulrunden går over den snødekte breen og er kvistet slik at en kan gå uten bruk av tau. Norges sjette støreste bre har sitt høyeste punkt på 1.862 moh. Herfra får en på godværsdager en vakker tur med flott utsikt i spektakulære omgivelser.

Fin utsikt mot Hardangerjøkulen fra Lille Finsenuten.

Våren er på anmarsj og denne gangen har vi tatt toget til Finse der mulighetene er mange for flotte skiturer i variert terreng. Et hovedmål har vi pekt ut for turen, nemlig den 25 km lange Jøkulrunden over breplatået av Hardangerjøkulen.

På mange av våre turer på både vest- og østlandet har vi skimtet denne store iskulen og tenkt at det må være spektakulært å gå over breen på ski. Nå var det meldt fint vær og tiden var inne for å finne ut hvordan utsikten var fra norges sjette største bre på fastlandet.

Jøkulrunden er en 25 km lang skitur og merkes når forholdene er trygge, vanligvis før påske. Det betyr at det er mulig å gå over den snødekte breen Hardangerjøkulen uten bruk av tau, så lenge en holder seg slavisk til den scooterkjørte løypen. Det er siste helgen i mars når vi skal gå runden og det er første helgen i år at løypen er kvistet.

Det er sol fra klar himmel og vindstille da vi starter turen vår fra Finsehytta. Det ser ut til å være en god dag for å gå over Hardangerjøkulen, som virkelig er værutsatt for sterke vinder i høyden på selve breplatået. Dette er absolutt ingen rute å gå i dårlig vær.

Vi velger å gå rundturen i samme retning som klokken. Dette er den korteste veien opp mot toppunktet på 1.862 m, 8 km. Vi starter turen over Finsevann til Appelsinhytta hvor vi gjør en kort rast før vi starter på den virkelige oppstigningen opp mot Jøkulhytta og selve platået. Det varme vårværet gir skikkelig klabbeføre og godt feste opp de bratteste partiene, men her er absolutt skifeller å anbefale til vanlig.

Oppstigningen går inn langs brearmen Middalen. Tidligere fortsatte ruten opp denne brearmen, men sprekker og snøfattige vintre gjør at ruten nå går sør for Nordre Kongsnuten, opp i retning Blåisen hvor en tar fatt på den siste bratte bakken opp til Jøkulhytten som ligger på 1.780 moh.

Jøkulhytta ovenfor blåisen på Hardangerjøkulen med utsikt mot Hallingskarvet.

Ved Jøkulhytten har mange funnet frem matpakken og satt seg ned i hytteveggen. Ikke så rart at mange velger å raste her, med den flotte utsikten over Hallingskarvet og Skarvheimen i nord. De bratte bakkene er unnagjort og vi fortsetter det siste korte strekket mot toppunktet (1.862 moh), der vi tar og setter oss ned for lunch og et litt lengre raste stopp. Vel oppå platået får vi følelsen av å stå midt i et isøde, men i dag er det varmt og vindstille på toppen. Det gjør det perfekt for et stopp som kan nytes litt lengre i sol-steiken.

En ser langt og mye på fine klarværsdager på Hardangerjøkulen. Selv om været i dag er flott og varmt, er det litt dis i horrisonten. Det flotteste utsikten er mot Skarvheimen i nord og Hallingskarvet i nord-øst. I øst ser vi den østlige delen av Hardangervidda og Ustetind (1.376 moh). På skikkelige klarværsdager skal en kunne se mange av de høyeste toppene i Jotunheimen.

Mange velger å snu fra toppunktet og gå samme turen tilbake. Om en ønsker å få mer utsikt mot sør og vest anbefales å fortsette Jøkulrunden vestover. Siste delen av ruten er lengre, men lettgått da det går flatt over Jøkulen. Etterhvert heller det over i en eneste lang nedoverbakke ned til Finsevatnet og kilometrene går med andre ord veldig fort unna.

Håpet vårt var å få sett lengre vestover mot Hardanger og Folgefonna, men disen gjør det vanskelig i dag. Etterhvert som vi fortsetter på runden vår får vi i sør øye på Håteigen og i vest dukker Simadalen opp. Simadalen er en annen flott og populær vår-skitur i retning Eidsfjord. Vi skimter noen av toppene rundt Hardangerfjorden, som Midtfjellet og Oksen. Vi skimter også Vassfjøro, Osaskavlen og Vossaskavlen i vest.

Turen over platået går mot slutten i det vi kommer til et skar på 1.799 moh. Her er det bare å spenne skiene godt fast og sette utfor i det som er en "evig" nedoverbakke til vi kommer helt ned og inn på den kvistede løypen vestover mot Hallingskeid ved enden av Finsevatnet.

Over Finsevann er det bare å nyte skuet mot Hardangerjøkulens vakre nordside, med de bratte Bukkeskinnshjallane i midten.

Vel nede og tilbake på Finsehytta etter en fantastisk skitur over Hardangerjøkulen skinner solen fremdeles sterkt.

Fra mikrobryggeriet på Finsehytta får vi servert kalde og friske øl- sorter, mens vi nyter solnedgangen fra solveggen. Når solen omsider har gått ned bak Finsenuten er det å sette seg til bords for nyte den gode buffeen. Livet og turene på Finse kan anbefales!

Hardangerjøkulen er et imponerende syn sett fra luften. Her sett fra sør.

Hardangerjøkueln

1.862 m.o.h.

60° 32′ 00″ N, 07° 25′ 00″ E

Ulvik, Vestland, Norge

5.5K Views

2 comments

Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close