Når veien over Valdresflye åpner det seg mange muligheter til å utforske toppene i den østlige delen av Gjendealpene. Tindene på fjellmassivet Kalvehøgde er flotte skitopper som nåes enten fra Valdresflye eller Bygdin. Herfra er en flott utsikt over de spisse tindene i den sør-østlige delen av Jotunheimen, samt det lavereliggende landskapet sørover mot Valdres og Skarvheimen.
Det er store kontraster på turen til Austre Kalvehøgde i Gjendealpene, som vi velger å starte fra Valdresflye. Fra den vidstrakte flya til de spisse tindene og stupene i den østlige delen av Jotunheimen, blir det en tur med mye kontraster.
Valdresflye er et populært utgangspunkt for toppturer og særlig til Rasletinden. På fine dager er det rene folkevandringen innover mot fjellene. Turen vi velger denne dagen er en tur som går over flere 2.000 meterstopper. Vi starter ved vandrehjemmet på Valdresflye og følger den vanlige ruten over Østre Rasletinden til Rasletinden (2.105 moh). Alternativt kan en droppe Rasletinden og følge Steindalen opp til Raslet under Rasletinden.
Turen over Rasletinden er en flott skitur med flott utsikt over Valdresflye og tindene vi senere skal til tops på. Fra Rasletinden renner vi ned til starten på ryggen som følger opp til Mugna (2.159 moh). Vi følger den stupbratte kantlinjen som faller ned i "kjelen" som omringes av Rasletinden, Mugna og Munken.
På toppen av Mugna er det flott utsikt mot turmålet vårt Austre Kalvehøgde. Vestover ser vi flere av toppene som utgjør Gjendealpene, men vi skimter også topper som Falketinden og Store Raudalseggje.
Fra Mugna kan en gjøre en avstikker på ryggen som går nordover til Munken, som er en topp like høy som Rasletinden (2.105 moh). Vi følger eggen som leder oss sør-vestover mot toppen av Austre Kalvehøgde.
Det er en flott egg med formidabel utsikt mellom Mugna og Austre Kalvehøgde. Skavlene som henger ut her er facinerende flotte og store, men det gjelder å holde seg godt innenfor.
På toppen av Austre Kalvehøgde er det en helt utrolig utsikt. Vi står helt ytterst i den sør-østlige delen av Jotunheimen og vi får derfor se skillet mellom alle de spisse tindene i Jotunheimen i nord og øst, men også det lavereliggende landskapet mot Valdres og Skarvheimen.
Under oss går loddrette stup ned i Leirungsdalen og Leirungsbrean. Vestover ser vi Gjendealper på rekke og rad. På andre siden av Leirungsdalen ligger Austre Leirungstinden og Skavflyløyftinden med Skarvflyløyftbrean.
Vestover er det særlig Store Knutholdstinden som markerer seg, men også andre kjente topper dukker opp lengre bak, som Svartdalspiggene og toppspissen av Falketind.
Nordover ser vi topper som Tjønnholsoksle og Tjønnholstinden og Surtningssue.
Nordover ser vi topper som Tjønnholsoksle og Tjønnholstinden og Surtningssue. I sør er landskapet lavereliggende. Under oss ligger det langstrakte vannet Bygdin og Bitihorn. I det fjerne ser vi Hallingskarvet, Hemsedalsfjellene og Skarvheimen.
Kalvehøgdetraversen
Fra Austre Kalvehøgde er det mulig å fortsette videre vestover og følge traversen over Midtre Kalvehøgde (2.122 moh) til Vestre Kalvehøgde (2.208 moh). Også Vestre Kalvehøgde er en flott skitopp med bratte stup som vender nordover. Langs traversen er det viktig å være opmerksom på å holde seg innenfor de store skavlene som henger utenfor stupene ned mot Leirungsbrean.
Turen til Kalvehøgde passer fint å gå med randonneé -ski og fjellski. Markaski anbefales ikke. Austre Kalvehøgde over Østre Rasletinden og Rasletinden fra Valdresflye gåes på 6 timer. Turen kan også gåes bra Bygdin eller Torfinnsbu. Stigningen her er noe brattere.
Veien over Valdresflye åpnes som regel rundt påsketider.
1 comment