Search

Luftig på Byttejuv i Årdal

En trenger ikke å gå de lengste turene for å få de store naturopplevelsene og se dramatisk og vill natur. Fra Bøttejuv har en luftig utsikt rett ned i Årdalsvannet, mot Øvre Årdal, utløpet av Utladalen og Hurrunganes- og Vest-Jotunheimens ville tindemassiv. Denne lettgåtte turen byr på et av landets råeste utsikter og her får en testet suget i magen om en stikker hodet utfor stupkanten.

Skårsfjellet

61°17′19″N 07°26′41″Ø
1.322 moh.
Årdal, Vestland, Norge

Vanskelighetsgrad
t
Tid
moh
Høyeste punkt
km
Avstand
m
Høydemeter

Turen til Bøttejuv, eller Byttejuv – som er det offisielle navnet, starter fra Seimsdalen. Her får en mange gratis høydemeter ved å kjøre veien opp dalen til parkering på omtrent 600 moh. Herfra er turen svært godt merket.

Vi velger å gå en rundtur over Skorsfjellet, som først følger svært god sti opp til stølen på Skor. Herfra tar vi av mot Bøttejuv. På vei mot Bøttejuv får vi panoramautsikt mot Hurrunganes ville tinder og fjellrygger. Her ser vi blant de mange majestetene Austanbottntindene, Storen og Styggedalsryggen.

Etter et flatere stykke fra Skor kommer en til atupkanten til Bøttejuvet. Her går det stup rett ned mot Årdalsvannet og utsikten er helt formidabel og kanskje noe av det råeste landet har å by på. Panoramabildet med Årdalsvannet, Årdal, Utladalen og flere av Jotunheimen og Hurrunganes høyeste fjell byr på høydeforskjeller som nok ikke kan sees mange andre steder i landet.

Det er luftig fra stupkanten der vi står på 1.210 moh. Herfra strekker juvet seg hele 1.208 høydemeter ned i Årdalsvannet.

Vi ser utløpet av Utladalen som deler Hurrungane fra den sørvestlige delen av Jotunheimen. Fra Bøttejuv ser vi Falketind strekker seg rett over Årdal og Utladalen.

Fra Bøttejuv tar vi turen opp til toppen av Skårsfjellet (1.322 moh) hvor en større varde er reist. Her oppe er terrenget nok så flatt og en kan herfra ta inn på en sti som går ned til Skor eller fortsette videre over ryggen mot Skaret hvor vi kommer inn på sti som også leder ned til Skor, men i et noe mer variert terreng.

Ønsker en å forlenge turen ytterligere, kan en fra Skaret gå ut på Gjerdesnosi – fra hvor utsikten er flott utover Årdalsfjorden.

Fra Bøttejuv ser en rett ned mot Årdal og det blir tydelig hvor stort Hydros aluminiumsverk faktisk er. God tilgang på energi har gjort at den energikrevende produksjonen er lagt hit. Fra Årdal er det flere innganger inn til Jotunheimen´s fjellrike.

Utladalen er regnet som en av Europas dypeste daler og strekker seg opp mot Skogadalsbøen, som ligger ved foten av flere av landets høyeste fjell. Dalen er omgitt av flere imponerende fossefall.

Årdal og Utladalen var en svært viktig inngangsport for klatrepionerene som kom til Norge på slutten av 1800 tallet. De kom med båt inn til Årdal og gikk Utladalen opp mot Turtagrø. På veien opp dalen passerer en Vettisfossen som er landets tredje høyeste fossefall.

Den private veien Tindevegen leder til Turtagrø, men på vestsiden av tindemassivet Hurrungane. Veien er vinterstengt og går bratt opp fra Årdal, og en passerer tett på Austanbottntindane og Soleibottntindane.

Det er en særlig flott utsikt inn i den sørlige og minst besøkte delen av det ville fjellmassivet Hurrungane. Hurrungane består av landets mest krevende tinder, som flere må klatres. Storen, landets tredje høyeste fjell, sees veldig tydelig fra Bøttejuv, med Slingsbybreen like under.

Turen til Bøttejuv er en kortere tur hvor en for mye utsikt og natur for innsatsen. Turen går på gode stier og er godt merket, men på grunn av de eksponerte stupene er det gjerne en tur der en ønsker å unngå skodde og tåke. Selve stiene er aldri utsatte eller går i eksponert terreng, med mindre en ønsker å teste høydeskrekken på stupkanten ved Bøttejuvet.

Turer i samme område

Luftige ryggtraverser i

— Hurrungane

I den vestligste delen av Jotunheimen, Hurrungane, finner vi landets mest alpine høyfjellterreng og flere av landets høyeste topper. Hele fjellmassivet består av sammenhengende fjellrygger, som er nok så kvasse og en hel del av dem krever klatring. Her er en oversikt over ryggtraversene i Hurrungane. Flere av traversene er svært krevende da de er lange, ikke kan avbrytes og krever sikring, samt gode værforhold. Dette er ryggtraversene i Hurrungane som bør tinderangles.

790 Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close