Midt i Jotunheimen, ved Leirvatnet og Leirvassbu, ligger det spisse og karakteristiske fjellet Kyrkja. Turen til den mest besøkte toppen fra Leirvassbu byr på fantastisk utsikt over Jotunheimen og fjellområdene rundt. Toppen er majestetisk, da den ligger nok så alene med sine stupbratte fjellsider – noe som gjør Kyrkja til en luftig opplevelse.
Kjører en fra Lom mot Sognefjellet, kan en ta av ved Leirdalen og kjøre den smale bomveien midt inn til hjertet av Jotunheimen. Ved Leirvatnet ligger den private turisthytten Leirvassbu, hvor det er mulig å parkere bilen og fortsette videre til fots i alle retninger. Vi har med oss telt og slår leir ved Leirvatnet. Herfra har vi en fantastisk utsikt mot turmålet vårt – Kyrkja.
Den spisse toppen er med sine 2.032 moh. den 166. høyeste i landet av fjell med en primærfaktor på over 50 meter. Det at den ligger så lett tilgjenglig, kombinert med den unike utsikten fra midten av Jotunheimen, gjør den til et svært populært turmål. Det er mange som hadde samme plan som oss da vi besøkte toppen av Kyrkja en varm og solfylt dag i begynnelsen av august.
Vi velger å gå den merkede stien langs Leirvatnet til Høgvagle, fra hvor vi tar av og følger eggen opp mot dalsøkket mellom Kyrkja og Kyrkjeoksle. Her står en på 1755 moh. og kan starte på bestigningen langs sør-ryggen opp mot toppen. Mye steinur preger eggen, og mot eggens siste del møter en to klyvepartier som kan gi smaken av litt luftighetet for mange.
Fra varden på toppen får en gleden av en fantastisk utsikt. I nord ser en inn i fjellområdet hvor Galdhøpiggen stikker markant opp som den høyeste toppen. I vest ser en inn i Hurrungane og Fannaråki breen. I nord-vest ser en Smørstabbtindene og Storebjørn med Breheimen, Jostedalsbreen og Lodalskåpa i bakgrunnen. Mot øst ser en Memurutindene og lenger nord raver Glittertiden.
I sør ser en eggen av toppene på Kyrkjeoksle som strekker seg opp mot Langvasshøe (2.030 moh.) og videre mot Visbretinden (2.234 moh.). Starter en dagen tidlig fra Leirvassbu rekker en rundturen Kyrkja, Kyrkjeoksle, samt Langvasshøe og Visbretinden. Runden videre er lettgått og anbefales fordi det gir en fantastisk utsikt sørover Storåe og Gjende.
Kyrkja og Leirvassbu´s plassering midt i Jotunheimen fungerer nærmest som et sentralt nav for fjellvandrere. Herfra kommer og går merkede sommer- og vinterruter til Spiterstulen, Olavsbu, Gjendebu og østover Storutledalen til Fannaråkhytta eller Turtagrø og fjellområdet Hurrungane. Går en hytte-til-hytte sommerstid er det verdt å ta ettermiddagsturen til Kyrkja. Også vinterstid lar toppen seg bestige, men siste delen er bratt og eksponert, så skiene settes normalt igjen. Isøks og stegjern er normalt gode hjelpemidler. Turen krever stabil snø, da ruten til toppen går i skredterreng.
Kyrkja ble lenge betraktet som et ubestigelig fjell, noe fjell-pioneren Emanuel Mohn skriver i Den Norske Turistforenings årbok fra 1874. I samme bok bemerker redaktøren at dette er feil og knytter feilaktig engelskmannen Hubert Smith til en mulig førstebestigning. Han ble i flere år ansett for å være førstebestiger, men hans egen beretning sier at de ville prøvd å gjøre en førstebestigning dersom de hadde hatt flere dager på seg.
Carl Hall, en annen fjellsport-pioner, trodde også Hubert Smith var førstebestiger da han besteg toppen i 1895. Bestigningen ble betydligere enklere enn det han hadde sett for seg og på toppen fant han spor etter en bestigning gjort i 1880 av byråsjef Olaj Olsen, sammen med Paal Forsberg og S. Wleugel. Disse kan ha vært førstebestigerne av fjellet Mohn mente aldri noen ville kunne komme til å bestige.
Ikke på noen annen topp har man en så sterk følelse av å stå midt i sentrum av Jotunheimens tindeverden.
Daniel Enersen
Den Norske Turistforenings Årbok 1986.
Såvidt jeg véd, er Kirken den eneste tind i Jotunheimen, som er hélt og fuldt selvstændig, således som en kirke bør være; derfor har den også fået sit hædrende og enestående navn. … Enhver, som vil, kan komme op til kirkens fod, op til de talrige små Kirketjern, som ligger på den nordlige side. Men når man banker på, så lukker den ikke op, og vil man tilveirs, så hidser den ikke stige ned. Så tilgjenglig som den er for synet, så aristokratisk og utilgjængelig er den for nærmere omgang De samme nævnte visse fjeld, som trække sig så stolt tilbage, kunne dog ikke værge sig mod, at menneskebørn trampe på deres isse. Men over Kirkens urer og glatte vægge har ingen dristet sig til at klyve op; ingen mennekelig fod har ståen på Kirkens top, og der vil vel heller ingen komme og stå der.
Emanuel Mohn
Så feil kunne Mohn ta – Den Norske Turistforenings Aarbog 1874.
Énsligt, frit og aristokratisk som intet andet fjeld i Jotunheimen reiser den sig fra alle de 4 dale, ved hvis sammenstød den ligger. Seet herovenfra ligger den lavt nede, midt i et vrimlende mylder af tinder, som trænge sig om den, alene løftende sit spidse hoved i veiret for at få luft og skige om hjælp mod den fremstormede pøbel.
Emanuel Mohn
beskrivelse av Kyrkja sett fra Galdhøpiggen hentet fra Den Norske Turistforenings Aarbog 1874
Kyrkja
61°32′34″N 08°17′24″Ø
2.032 moh.
Lom, Innlandet, Norge
Tinder du bør bestige i
— Jotunheimen
Jotunheimen, hjem til noen av Norges mest majestetiske fjell, tilbyr imponerende utsikt og spennende utendørsopplevelser for eventyrere og naturinteresserte. Som den høyeste fjellkjeden i Nord-Europa skryter Jotunheimen av en imponerende samling topper med en høyde over 2.000 moh.
2 comments