Sunnmørsalpene
Fjellområdet med spisse tinder og pinakler
Sunnmørsalpene lever opp til sitt navn med spisse tinder og pinakler omringet av fjorder. Ingen andre steder i landet finner vi en større konsentrasjon av alpine tinder. Her har tindesporten stått sentralt siden midten av 1800-tallet. I dag er toppturer på ski fra disse tindene mer populært enn noen gang.
De alpine toppene i Sunnmørsalpene har siden midten av 1800-tallet tiltrukket seg turister som lot seg facinere og ønsket å bestige disse fjellene som stiger opp fra de omliggende fjordene. I de senere årene har toppturer på ski i Sunnmørsalpene blitt mer populært enn noen gang og området har fått sin egen Haute Rout med flerdagersturen Hjørundfjorden rundt.
Hjørundfjorden er selve midtpunktet i Sunnmørsalpene. Spisse fjell reiser seg på rad og rekke inn langs hele fjorden. Kolåstinden, Jønshornet, Randerstopp og Slogen er alle kjente toppper i dette området.
Fine skitopper i området er Randerstopp, Kolåstinden og Dalegubben.
Dalegubben er en fin topptur fra Sæbø med flott utsikt. William C. Slingsby utalte at en finere utsikt enn Slogen ville en aldri finne. Det var helt til han gjorde sin førstebestigning til Dalegubben, da han uttalte at utsikten herfra var fult på høyde med Slogen. Slingsby gjorde førstebestigning på Dalegubben, men på toppen fant de skjellettet av en geit. I den ærværdige Climbers´ Book som ligger på Hotel Union Øye har Slingby erklært en geit som førstebestiger av fjellet.
Sylvkallen er nabofjellet til Dalegubben og et noe enklere fjell å nå, særlig vinterstid på ski fra Strandalaetra.
Slogen (1.564 moh) står på listen over det mange mener er landets vakreste tinder. Den har en imponerende spiss tindeform og utsikten fra toppen er enestående. Toppen er lettere å bestige enn det ser ut som enten fra Øye eller Patchellhytta. Toppen bestigen hele året og er en flott skitopp vinterstid.
Like under Slogen ligger Øye og Hotel Union som har vært en base og samlingspunkt for kjente fjellpionerer siden åpningen i 1891. Her ligger også Climber´s Book, der klatrere som Slingsby, Patchell og mange andre, har beskrevet sine bestigninger i Sunnmørsalpene.
Kolåstinden (1.432 moh) er en svært populær skitur i Sunnmørsalpene med utgangspunkt fra Strandalhytta. Det er nok Kolåstinden sin alpine stil som har gjort den til en så populær skitur. I samme fjellmassivet finner vi Fingeren (1.180 moh) som er en kort tur, men går i et majestetisk terreng blant spisse blad og pinakler.
Også tindene i Sætretindmassivet er mulige skitopper. Det er fint å gå inn i Fladalen fra kraftverket i Strandaldalen.
Sunnmørsalpene
Nord-Europas største konsentrasjon av alpine tinder
Turer i Sunnmørsalpene
Slingsbys topp i Sunnmørsalpene
Ystenestinden er en del av Molladalstindmassivet mellom Hjørundfjorden og Molladalen i Sunnmørsalpene. Tinden er en av de «tre søstre» som har fått navn etter tindebestigerne Randers, Mohn og Slingsby, hvor…
Les merMohns topp i Sunnmørsalpene
Sunnmørsalpene har landets største konsentrasjon av alpine tinder. Her finner vi kvasse egger, spisse tinder, tindenåler, pinakler og taggete rygger. Fjellmassivet som utgjør Molladalstindene har mange luftige turmål. Her har…
Les merSunnmørsalpene – topptur på ski til Sylvkallen
Ingen andre steder i landet finner vi en større konsentrasjon av alpine tinder enn i Sunnmørsalpene. Her har tindesporten stått sentralt siden midten av 1800-tallet. I dag er toppturer på…
Les merFlere turer på Tinderangel.no
Luftig klyvetur til Nordre Trolltinden
Trolltindene i Romsdalen er et mektig fjellmassiv bestående av kvasse pinakler, en rekke luftige skar, samt Europas høyeste fjellvegg – Trollveggen. Det nest høyeste fjellet i massivet er Store Trolltinden…
Fjell og ryggtraverser i Mont Blanc-massivet
Mont Blanc massivet er en fjellkjede i Alpene som strekker seg hele 46 km over Frankrike, Italia og Sveits. Her finner vi hele 11 fjell over 4.000 moh og Vest-Europas…
Den Sorte Kamin til Gygrestolen
Gygrestolen er et fjell like utenfor Bø i Telemark, med fjellblokker og formasjoner formet av den siste istiden. Fjellet er lokalt et kjent landemerke og de to fjellblokkene Gamla og…
På ski til Vesle Galdhøpiggen
Vesle Galdhøpiggen, eller Veslpiggen som den også kalles, er Norges sjette høyeste topp med sine 2.368 moh. Normalruten opp til toppen går opp den noe luftige nordøst eggen og kombineres…
Til toppen av Raudbergskarvet
På toppen av Raudbergnuten (1.819 moh) står en på grensen mellom kommunene Lærdal, Ål og Hemsedal. Toppen er en del av Raudbergskarvet og er det høyeste fjellet i Ål. Herfra…
Til Kiellandbu i Hardanger på ski
Den lille hytten Kiellandbu ligger spektakulært til på Løkjedalsnuten 904 moh og har en storslått utsikt ut Fyksesundet mot Hardangerfjorden og Folgefonna. Det er ikke uten grunn at denne lille…
Pollux – 4.000-meter topp i Monte Rosa massivet
Pollux er en av alpenes 82 4.000-meter topper og ligger i Monter Rosa-massivet på grensen mellom Italia og Sveits. Toppen ligger i et fantastisk alpint landskap omgitt av mektige breer….
Trollsteinrundhøer og Gråhøe
Helt nord i Glittertindmassivet, nord for Trollsteintjønne, ligger en rekke med topper over 2.000-meter. Toppene er avrundet i formen, som høer – men har en fantastisk utsikt inn i den…
På stier langs Lomseggje
Lomseggen er en vakker rygg som starter i Lom og deler Sjåk og Otta fra Bøverdalen. Turen er lettgått på god og merket sti og gir en flott utsikt ut…