Sunnmørsalpene
Fjellområdet med spisse tinder og pinakler
Sunnmørsalpene lever opp til sitt navn med spisse tinder og pinakler omringet av fjorder. Ingen andre steder i landet finner vi en større konsentrasjon av alpine tinder. Her har tindesporten stått sentralt siden midten av 1800-tallet. I dag er toppturer på ski fra disse tindene mer populært enn noen gang.
De alpine toppene i Sunnmørsalpene har siden midten av 1800-tallet tiltrukket seg turister som lot seg facinere og ønsket å bestige disse fjellene som stiger opp fra de omliggende fjordene. I de senere årene har toppturer på ski i Sunnmørsalpene blitt mer populært enn noen gang og området har fått sin egen Haute Rout med flerdagersturen Hjørundfjorden rundt.
Hjørundfjorden er selve midtpunktet i Sunnmørsalpene. Spisse fjell reiser seg på rad og rekke inn langs hele fjorden. Kolåstinden, Jønshornet, Randerstopp og Slogen er alle kjente toppper i dette området.
Fine skitopper i området er Randerstopp, Kolåstinden og Dalegubben.
Dalegubben er en fin topptur fra Sæbø med flott utsikt. William C. Slingsby utalte at en finere utsikt enn Slogen ville en aldri finne. Det var helt til han gjorde sin førstebestigning til Dalegubben, da han uttalte at utsikten herfra var fult på høyde med Slogen. Slingsby gjorde førstebestigning på Dalegubben, men på toppen fant de skjellettet av en geit. I den ærværdige Climbers´ Book som ligger på Hotel Union Øye har Slingby erklært en geit som førstebestiger av fjellet.
Sylvkallen er nabofjellet til Dalegubben og et noe enklere fjell å nå, særlig vinterstid på ski fra Strandalaetra.
Slogen (1.564 moh) står på listen over det mange mener er landets vakreste tinder. Den har en imponerende spiss tindeform og utsikten fra toppen er enestående. Toppen er lettere å bestige enn det ser ut som enten fra Øye eller Patchellhytta. Toppen bestigen hele året og er en flott skitopp vinterstid.
Like under Slogen ligger Øye og Hotel Union som har vært en base og samlingspunkt for kjente fjellpionerer siden åpningen i 1891. Her ligger også Climber´s Book, der klatrere som Slingsby, Patchell og mange andre, har beskrevet sine bestigninger i Sunnmørsalpene.
Kolåstinden (1.432 moh) er en svært populær skitur i Sunnmørsalpene med utgangspunkt fra Strandalhytta. Det er nok Kolåstinden sin alpine stil som har gjort den til en så populær skitur. I samme fjellmassivet finner vi Fingeren (1.180 moh) som er en kort tur, men går i et majestetisk terreng blant spisse blad og pinakler.
Også tindene i Sætretindmassivet er mulige skitopper. Det er fint å gå inn i Fladalen fra kraftverket i Strandaldalen.
Sunnmørsalpene
Nord-Europas største konsentrasjon av alpine tinder
Turer i Sunnmørsalpene
Slingsbys topp i Sunnmørsalpene
Ystenestinden er en del av Molladalstindmassivet mellom Hjørundfjorden og Molladalen i Sunnmørsalpene. Tinden er en av de «tre søstre» som har fått navn etter tindebestigerne Randers, Mohn og Slingsby, hvor…
Les merMohns topp i Sunnmørsalpene
Sunnmørsalpene har landets største konsentrasjon av alpine tinder. Her finner vi kvasse egger, spisse tinder, tindenåler, pinakler og taggete rygger. Fjellmassivet som utgjør Molladalstindene har mange luftige turmål. Her har…
Les merSunnmørsalpene – topptur på ski til Sylvkallen
Ingen andre steder i landet finner vi en større konsentrasjon av alpine tinder enn i Sunnmørsalpene. Her har tindesporten stått sentralt siden midten av 1800-tallet. I dag er toppturer på…
Les merFlere turer på Tinderangel.no
Idyll på Berdalsfjellet – utsikt til Lustrafjorden
Lustrafjorden er den absolutt innerste delen av Sognefjorden. Her stuper fjellsidene godt over 1.000 meter ned mot fjorden. Fra foten av Hurrungane, ved Berdalsnosi, har en praktfull utsikt ned mot…
Bitihorn – inngangen til Jotunheimen
Følger en riksvei 51 forbi Beitostølen passerer en like etter et karakteristisk fjell, som markerer inngangen til Jotunheimen. Fjellet er 1.607 m.o.h. og på toppen står en antenne og en…
Vassfaret – På ski gjennom bjørnens rike
Drar en til Flå i Hallingdalen, og fortsetter videre nord opp mot Veneli – kommer en til bjørnens rike. Her er inngangsporten til Vassfaret, et ubebodd dalområde, fylt med skog…
En natt i tårnet på Skåla
Skåla er det høyeste fjellet i Norge med foten ved en fjord. I fjellene bak Loen i Breheimen ligger den 1.843 m høye toppen som også har et tårn på…
Over vidden i Bergen – til Ulriken
I Oslo har en Nordmarka, mens Bergenserne kan boltre seg på byfjellene. Over vidden er en populær tur over Storfjellet, som starter på Skansemyren ved Fløyen og ender på Montana…
Runde Fyr – Norges ende
Runde Fottur til Norges ende Sunnmøre er fullt av kontraster. Her finner en landets største konsentrasjon av spisse tinder helt ute ved kysten. Samtidig, helt ute i havgapet, ytterst på…
Til toppen av Rondane – Rondslottet
Det er begynnelsen av oktober og høsten er i full gang ved Rondvassbu, men lenger opp i høyden i Rondane har den første snøen falt og alt minner mer om…
Brevandring på Bødalsbreen
Bødalsbreen er en brearm av Jostedalsbreen, som ligger innerst i Bødalen – ikke langt fra Loen i Stryn. Brearmen har et større blåis område nederst og et større snødekt område…
Tveitakvitingen – utsikt over fjord, fjell, vidde, bre og havet
Tveitakvitingen er det høyeste fjellet i Samnanger med sine 1299 moh og et kjent landemerke fra fjellene rundt Hardangerfjorden, Folgefonna og Rosendalsalpene. Toppen er et populært turmål for bergensere med…