Skarvheimen
Fjellområdet med lange skarver og vide flyer
Fjellområdet mellom Jotunheimen i nord og Hardangervidda i sør har fått navnet Skarvheimen. I dette værharde området, der øst møter vest, finnes høye fjell og kupperte vidder. I vest finnes lange og bratte daler som fører ut i vakre fjorder. Her finnes også kjente, langstrakte skarver og vide flyer.
Området Skarvheimen var et navnløst område som mange kalte Nordfjella eller fjellormådet mellom Finse og Fillefjell. Skarvheimen fikk sitt nok så nye navn i 1995 etter en avstemning. Terrenget har dype daler, lange flyer, høye fjell og kjente skarver. Skarver er nakne og bare fjell, noe som virkelig beskriver de lange fjellryggene Reineskarvet og Hallingskarvet en finner her.
Området er et fantastisk turområde, ikke minst vinterstid med ski på beina. I dette værutsatte området er det snørike vintre i fjellene som inkluderer Aurlandsfjellene, Filefjell, Nordfjella og Hemsedalsfjella. I vest går også populære ruter som Aulandsdalen og Rallarveien fra høytliggende fjellområde ned i trangedalbunner der fjell møter fjord.
I Skarvheimen ligger også Hallingskarvet nasjonalpark, som ble opprettet i 2006 med 451 kvadratkilometer vernet areal.
Skarvheimen er et godt utbygt hyttenett bundet sammen av merkede og kvistede løyper. Finsehytta, Geiteryggshytta, Iungdalshytta, Bjordalsbu og Sulebu binder Skarvheimen sammen fra syd til nord. Med Bergensbanen er det lett å komme seg til veiløse plasser som Finse og Hallingskeid, som begge er fine utgangspunkt for turer inn i Skarvheimen.
Det er også historisk sus over Skarvheimen. I gamletider har veien over Filefjell til Valdres fungert som hovedruter over fjellet mellom vest og øst. Den gamle Kongeveien gikk nettopp over Filefjell og Sulefjell, en rute som også fungerte som postrute helt siden 1647. Langs ruten lå også mange vertshus som ga ly til de reisende. I tillegg skal både Fritjof Nansen og Kong Sverre hatt tøffe og dramatiske turer i fjellene her, da de ble overrasket av uvær under kryssingen av Vosseskavlen.
Å gå Hallingskarvet på langs på ski er regnet som en av de fineste ski-turene i Skarvheimen. En begynner gjerne turen på Finse og følger ryggen av Hallingskarvet over Kyrkjedørsnuten og Folarskardnuten til Lordehytta. Siste del går over Prestholtskarvet til Ustaoset eller Geilo.
Å krysse Skarvheimen fra nord til sør er en del av den store styrkeprøven DNT kaller Massiv og som går gjennom de fire fjellområdene Breheimen, Jotunheimen, Skarvheimen og Hardangervidda. Delen gjennom Skarvheimen starter på Tyin og avsluttes på Finse.
Om sommeren er det spesielt to turer som er svært populære i Skarvheimen.
Sykkelturen fra Haugastøl til Finse og videre ned den trange Flåmsdalen til Flåm langs de gamle Rallarvegene er en flott opplevelse på sensommeren og tidlig høst.
En annen populær tur er å vandre seg gjennom det 40 kilometer lange dalføret, Aurlandsdalen, fra Geiterygghytta til Vassbygdi i Aurland. Dette er en mektig opplevelse og er blitt en av landets mest populære fotturer.
De to store høyfjellsryggene og landemerkene Hallingskarvet og Reinskarvet er kjent for sine vide rygger med stupbratte fjellsider. Hallingskarvet er et imponerende syn, da den strekker seg hele 35 km fra Finse i vest mot Geilo i øst.
Skarvheimen var lenge et navnløst fjellområde. I eldre beskrivelser av fjellområdet henvises bare til fjellene mellom Finse og Fillefjell. I 1995 fikk endelig Skarvheimen sitt navn etter en kåring i NRK.
Hytter i Skarvheimen
Turer i Skarvheimen
Fjellskitur til Vargabreen
Lite er igjen av isbreen Vargabreen. Toppunktet på fjellet som går under samme navn er nå helt fritt for is. Likevel er Vargabreen et flott fjell å besøke. Med sin…
Les merTil toppen av Raudbergskarvet
På toppen av Raudbergnuten (1.819 moh) står en på grensen mellom kommunene Lærdal, Ål og Hemsedal. Toppen er en del av Raudbergskarvet og er det høyeste fjellet i Ål. Herfra…
Les merTopptur på ski til Høgeloft
Høgeloft er blitt en svært populær topptur på Filefjell, særlig om vinteren på ski. Toppen deler grensen mellom Lærdal og Hemsedal og er det høyeste fjellet i begge kommuner. Herfra…
Les merTopptur til Ranastongi i Hemsedal
Det er ikke mange fjell over 1.900 m sør for Jotunheimen, men Ranastongi på grensen mellom Hemsedal og Valdres er akkurat 1.900 moh. Toppen ligger rett ved stupene ned mot…
Les merPå topptur til Folarskardnuten
Folarskardnuten (1.933 moh) er ikke bare det høyeste punktet på den karakteristiske fjellryggen Hallingskarvet, men også det høyeste fjellet sør for Jotunheimen. Fra toppen er det et utrolig flott skue…
Les merBlåbergi – topptur med utsikt over Skarvheimen
Skarvheimen byr på langstrakte skarver, vide flyer og en rekke nuter. Her finner vi de høyeste fjellene sør for Jotunheimen og mange av dem er flotte toppturer. Blåbergi (1.802 moh)…
Les merBaksafjellet – topptur fra Hallingskeid
Baksafjellet er en topp som ligger i skillet mellom Skarvheimen, Vossefjellene og Hardangervidda. Toppen ligger i et område hvor det er mye vær, men når solen skinner og himmelen er klar…
Les merPå ski over Vossaskavlen
Det er en utsatt fjellpassasje, ruten som Nansen gikk mellom øst og vest i 1884, over Vossaskavlen. Her er det ofte værhardt og skredfaren kan være faretruende i de bratte fjellsidene av…
Les merRundtur på ski i Skarvheimen – Geiterygghytta til Finse
Skarvheimen er fjellområdet mellom Jotunheimen og Hardangervidda. Vi bestemte oss for å ta en helgetur i den sørlige delen av dette området mellom Geiterygghytta, Hallingskarvet og Finse. I løpet av…
Les merPrestholtskarvet
Den lange og karakteristiske fjellryggen som strekker seg fra Geilo og vestover mot Finse er synlig fra mange fjelltopper og breetopper i Sør-Norge. Fjellryggen Hallingskarvet strekker seg hele 35 km…
Les mer