Tveitakvitingen

- utsikt over fjord, fjell, vidde, bre og havet

 

Tveitakvitingen er det høyeste fjellet i Samnanger med sine 1299 moh. Toppen er et populært turmål for bergensere med hytte på Kvamskogen og på fine dager er det mange som stubber seg oppover fjellsidene til varden på toppen. Fra toppen får en et fantastisk skue over fjord, alpine fjell, vidde, bre og havet, dersom været viser seg fra sin beste side.

Tveitakvitingen er det høyeste fjellet i Samnanger med sine 1299 moh. Toppen er et populært turmål for bergensere med hytte på Kvamskogen og på fine dager er det mange som stubber seg oppover fjellsidene til varden på toppen.

 

Jeg har enda til gode å besøke toppen uten kald vind, selv om det er aldri så fint påskevær i lavlandet. På toppen av Tveitakvitingen opplever en som oftest mye vind, gjerne i kombinasjon med tåke, regn eller snø. Men når først skyene først trekker til siden opplever en den fantastiske utsikten fra Tveitakvitingen over Hardangerfjorden, Rosendalsalpene, Folgefonna. Er sikten virkelig god ser en både Hardangerjølulen og Håteigen i øst og Nordsjøen i vest.

Turen vår starter i Furudalen, et hytteområde på Kvamskogen. Herfra følger vi veien som går opp mot Mødalen. Innerst i dalen starter de bratteste bakkene og stigningen, først opp mot Såta (802 m.o.h.), derfra videre over Gråfjellet (1.033 m.o.h.). Er det fritt for tåke kommer Tveitakvitingen nå til syne. Turen er lettgått tur som gjøres best på fjellski, med feller og stålkant, men mange går også turen med randonneé ski.

 

Ned fra Tveitakvitingen får en morsom nedkjøring med lange bakker. Det kan anbefales åée ski siste del av nedfarten fra Såta over Breidarusti for å forlenge nedkjøringen noe.

 

Det kan være mange som følger Mødalsveien opp mot Mødalen på de fineste dagene. For de som ønsker å gå opp sine egne spor og unngå noe av folke mengdene kan turen også gåes ved å legge turen over Høganovi. Ruten går mot toppen av skiheisen i Furudalen, over Heiavatnet til Fossdal. Den bratte oppstigningen starter ved en hytte innerst i Fossdalen. En følger eggen oppover mot Fossdalshorgi og videre til Høganovi. Her er det flott utsikt over Kvamskogen og selvfølgelig mot Tveitakvitingen.

Etr annet alternativ er den flotte ruten fra broen i Mødalen og videre inn i dalføret Kjel over Kjelsvatnet. Fra Kjel tar en seg opp til skardet mellom Gråfjell og Gråskorvenuten. Her går en stort sett alltid uten å møte andre, men en skal være opmerksom på skredfaren fra de bratte fjellsidene inn i Kjel. I dette området går det ofte skred og store snø- og nedbørsmengder gjør området Kvamskogen generelt ekstra utsatt for skredfare.

Tveitakvitingen

1.299 moh

60°19′30″N 05°54′30″Ø

Samnanger, Hordaland, Norge

Fra toppen av Tveitakvitingen har en utsikt mot både fjord, fjell, vidde, breer og havet. Spesielt flott er utsikten mot Folgefonna og Rosendalsalpene.

Turer i nærheten

Iendefjell

Topptur ski

Kvamskogen

Skitur

Oksen

Topptur ski

Midtfjell

Topptur ski

Torefjell

Topptur ski

Hardangerjøkulen

Skitur

Øktarnuten

Fottur

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no