Øktarnuten

- der vidden stuper ned i fjorden

 

Der Hardangervidda møter Hardangerfjorden finner vi fjelltopper med bratte fjellsider som stuper rett ned i fjorden. Fra Øktarnuten (1.284 moh) innerst i Hardanger har en utrolig utsikt inn i Simadalen mot Hardangerjøkulen. Rett under oss ligger Eidfjord.

Denne gangen går turen i bratt vestlandsterreng, der fjell møter fjord. Den innerste delen av Hardangerfjorden, med sine fjordarmer, kjennetegnes av stupbratte fjellsider på over 1.000 høydemetre. Det ville landskapet byr på luftige turer med storslått utsikt.

 

Turmålet Øktarnuten er formet som en klippe. Sin loddrette fjellvegg gjør toppen til et spektakulært utsiktspunkt med luftig utsikt. Turen vår starter i Kvamsdalen som ligger oppe i fjellsiden mellom Eidfjord og Øvre Eidfjord.

 

 

Fra Eidfjordvannet går en traktorvei bratt oppover mot Kvamsdalen hvor det ligger noen gårder. Omtrent 400 høydemetre kjører vi oppover fjellsiden før vi møter en stengt bom, der vi parker bilen inn til veien. Herfra tar vi beina fatt siste stykket av traktorveien som går opp omtrent 750 høydemetre. Langs traktorveien er det flott utsikt ned mot Eidfjordvatnet. Fra der traktorveien slutter følger vi stien, som er avmerket på kartet, inn til stølen Fivlingen. I dag fungerer stølen som hyttefelt. Her går vi i bratt terreng med utsikt ned til Øvre Eidfjord, Måbødalen og Hjølmadalen.

 

Stølen ligger flott til under Ovaldsnuten (1.484 moh) i vakre omgivelser. Fra stølen tar vi til høyre inn på en sti som går i retning Erdalsstølen. Denne er fin å følge oppover, da det gjør det litt enklere å gå. Like over 1.000 høydemetre kommer vi til noen vann, Spannstjørnane. Her går vi av stien og går opp mot Ruvlenuten i mer ulent terreng preget av en del busk. Det blir lettere å gå opp på selve Ruvlenuten, hvor også utsikten åpner seg og Hardangerjøkulen kommer til synet. Herfra er det bare å følge fjellryggen av Rublenuten bortover. Synet av Øktarnuten kommer fort til synet, nærmest som en klippe med en loddrett fjellvegg under seg.

 

Siste stykket opp til toppen av Øktarnuten er noe brattere, men det går helt fint å komme seg opp til toppen. På toppen står en varde sammen med tre master. Her går det stupbratt ned mot Eidfjord, som ligger like under oss.

Det er en fantastisk utsikt inn i Simadalen, som har Hardangerjøkulen over seg med Demmevasshytta. En av de store vår-skiklassikerne er Hardangerjøkulen ned Simadalen. Rett over Eidfjorden ser vi en annen kjempe, Onen 1.620 moh). Vest for Onen og Osafjorden ser vi toppene av Midtfjell (1.255 moh), Ingebjørgfjellet (1.210 moh) og Oksen (1.241 moh) – sistnevnte en flott vårskitopp med flott utsikt over Hardanger- og Sørfjorden.

 

Turen fra Kvamsdalen er lang, men flott tur på omtrent 23 km. Fra toppen får en godt betalt for alle kilomtrene i form av en heftig utsikt. Turen kan også gås fra Erdal via Erdalsstølen, men denne ruten skal ha noe dårligere sti og derfor være litt mindre fremkommelig.

Øktarnuten

1.284 moh

60°27′27″N 07°01′54″Ø

Eidfjord, Hordaland, Norge

Der Hardangervidda møter Hardangerfjorden finner vi fjelltopper med bratte fjellsider som stuper rett ned i fjorden.

Turer i nærheten

Iendefjell

Topptur ski

Kvamskogen

Skitur

Oksen

Topptur ski

Torefjell

Topptur ski

Tveitakvitingen

Topptur ski

Hardangerjøkulen

Skitur

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no