På tur i blåisen på Nigardsbreen

 

I den innerste delen av den idylliske Jostealen finner vi Nigardsbreen, en av de mange brearmene til Jostedalsbreen. Brearmen er en av Jostedalsbreens lengste og innbyr til flotte turer på blåis. En dag på blåisen på Nigardsbreen gir muligheten til å utforske spennende is-sprekker og formasjoner.

Nigardsbeen ligger idyllisk til ved Nigardsvatnet inne i Jostedalen. Den lange brearmen er kjent for sin svingete formasjon nedover langs fjellsidene og fremstår som en av de vakreste brearmene. Den er også en av brearmene som strekker seg aller lengst ned fra Jostedalsbreen. Nigardsbreen tiltrekker seg derfors vært mange turister i løpet av sommermåndedene.

 

Du vil derfor garantert ikke gå alene på breen om du besøker den, da det daglig er føringer av turister i den nedre delen av brearmen. Vi tok turen til Nigardsbreen for å gå en uforglemmelig tur blandt spennende sprekker og isformasjoner.

Ved Nigard, der Breheimsenteret ligger, tar vi av mot Nigardsbreen. På bomvei kan du kjøre et godt stykke mot Nigardsbreen til en parkeringsplass som ligger ved Nigardsvatnet. Fra parkeringsplassen går det sti langs med vannet og inn mot selve breen, som er omtrent 1.5 km). For de late går det av alle ting båt transport fra parkeringsplassen over Nigardsvatnet, noe vi visstnok var. Turen med båt koster 40 kr tur/retur.

 

Det siste stykket opp mot fronten av breen er det svært glatte sva som tydelig bærer preg av at breen har trukket seg mye og raskt tilbake de seneste årene.

 

Vel fremme ved brefronten er det på med stegjern og isøksen. Vi skal nå utforske de spennende formasjonene som denne breen byr på. Fra bunnen er breen et nok så imponerende syn, og enda mer spennende er det å komme inn på selve breen. Det er som å gå i en labyrint og flere steder utfordrer vi oss selv ved å måtte forsere bresprekker og isklatre litt.

 

Vi er inbundet i tau og bruker iskruer for å sikre taulaget vårt på de mest utsatte partiene. Videre går vi gjennom ispassasjer, gjennom istuneller og andre formasjoner som har dannet seg i blåisen.

 

Etter en dag på Nigardsbreen er det mulig å besøke Breheimsenteret som ligger ved innkjøringen til Nigardbreen.

I tillegg til å få varmet seg og litt servering forteller museet breens historie, og om hvordan den har både vokst og trukket seg tilbake over tid. Og det er litt av en historie....!

 

Under den lille istiden, som utartet seg på 1700-tallet, vokste breen så voldsomt at breen i 1748 knuste gården Nigard til pinneved. Gården lå der Breheimsenteret ligger i dag og breen har fått navnet sitt etter denne gården.

 

Siden målinger i 1899 har Nigardsbreen trukket seg kraftig tilbake igjen, inntil 1988 da breen startet å vokse igjen. Etter år 2000 har breen igjen fortsatt å trekke seg tilbake, noe den fremdeles gjør. En ser tydelig sporene av breeen på svabergene foran der breen ligger i dag.

Nigardsbreen, Jostedalen

320 - 1.960 moh.

61° 41' 32" N 07° 10' 54" E

Luster, Sogn og Fjordane, Norge

Nigardsbeen ligger idyllisk til ved Nigardsvatnet inne i Jostedalen. Den lange brearmen er kjent for sin svingete formasjon nedover langs fjellsidene og fremstår som en av de vakreste brearmene.

Turer i nærheten

Berdalsfjellet

Fottur

Bødalsbreen

Bretur

Bødalsseter

Hytte til hytte

Store Dyrhaugstind

Topptur

Skåla

Topptur

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no