Kyrkja - topptur i hjertet av Jotunheimen

 

Midt i Jotunheimen, ved Leirvatnet og Leirvassbu, ligger det spisse og karakteristiske fjellet Kyrkja. Turen er den mest besøkte toppen fra Leirvassbu og byr på fantastisk utsikt over Jotunheimen og fjellområdene rundt. Vi besteg den luftige toppen en varm sensommer dag.

Kjører en fra Lom mot Sognefjellet, kan en ta av ved Leirdalen og kjøre den smale bomveien midt inn til hjertet av Jotunheimen. Ved Leirvatnet ligger den private turisthytten Leirvassbu, hvor det er mulig å parkere bilen og fortsette videre til fots i alle retninger. Vi har med oss telt og slår leir ved Leirvatnet. Herfra har vi en fantastisk utsikt mot turmålet vårt - Kyrkja.

 

Den spisse toppen er med sine 2.032 moh. den 166. høyeste i landet av fjell med en primærfaktor på over 50 meter. Det at den ligger så lett tilgjenglig, kombinert med den unike utsikten fra midten av Jotunheimen, gjør den til et svært populært turmål. Det er mange som ønsker å bestige toppen da vi besøkte den en varm og solfylt dag i begynnelsen av august.

Vi velger å gå den merkede stien langs Leirvatnet til Høgvagle, fra hvor vi tar av og følger eggen opp mot dalsøkket mellom Kyrkja og Kyrkjeoksle. Her står en på 1755 moh. og kan starte på bestigningen langs sør-ryggen opp mot toppen. Mye steinur preger eggen, og mot eggens siste del møter en to klyvepartier som kan gi smaken av litt luftighetet for mange.

 

Fra varden på toppen får en gleden av en fantastisk utsikt. I nord ser en inn i fjellområdet hvor Galdhøpiggen raver. I vest ser en inn i Hurrungane og Fannaråki breen. I nord-vest ser en Smørstabbtindene og Storebjørn med Breheimen, Jostedalsbreen og Lodalskåpa i bakgrunnen. Mot øst ser en Memurutindene og lenger nord raver Glittertiden.

I sør ser en eggen av toppene på Kyrkjeoksle som strekker seg opp mot Langvasshøe (2.030 moh.) og videre mot Visbretinden (2.234 moh.). Starter en dagen tidlig fra Leirvassbu rekker en rundturen Kyrkja, Kyrkjeoksle, samt Langvasshøe og Visbretinden. Runden videre er lettgått og anbefales fordi det gir en fantastisk utsikt sørover Storåe og Gjende.

 

Kyrkja og Leirvassbus plassering midt i Jotunheimen fungerer nærmest som et sentralt nav for fjellvandrere. Herfra kommer og går merkede sommer- og vinterruter til Spiterstulen, Olavsbu, Gjendebu og østover Storutledalen til Fannaråkhytta eller Turtagrø og fjellområdet Hurrungane. Går en hytte til hytte sommerstid er det verdt å ta ettermiddagsturen til Kyrkja, men om vinteren er toppen kanskje ikke den beste toppen for bestigning, da den fort blir for bratt.

Kyrkja, Jotunheimen

2.032 moh

61° 32′ 34″ N, 08° 17′ 24″ E

Lom, Oppland Norge

Kyrkja i Jotunheimen er blitt en klassiker blant toppturer. Fra den karakteristiske og luftige toppen har en flott utsikt over store deler av Jotunheimen.

Turer i nærheten

Skeie og Kalven

Bre- og klatretur

Smørstabbreen

Skitur

Storebjørn

Topptur ski

Langvasshøe

 

Fottur

Leirvassbu

Hytte til hytte

Olavsbu

Hytte til hytte

 

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no