På tur over ryggen av Knutshøe

 

En av de flotteste turene ved Gjende er den luftige, men vakre ruten over ryggen av Knutshøe i den østlige delen av Jotunheimen. Den smale og karakteristiske fjellryggen ligger lett tilgjenglig fra veien over Valdresflye og Gjendesheim. Langs ryggen vandrer en omgitt av mektige fjell som Bukkehåmåren, Besshøe og Surtningssue, samt den langt mer kjente Besseggen.

Da vi gikk over Knutshøe var det begynnelsen av juni og det hadde vært en unormalt snøfattig vinter. Snøen rundt Gjende var borte og lå kun igjen på de høyeste toppene.

 

Toppen ligger tett inn til riksvei 51, som går over Valdresflye, og er derfor lett tilgjenglig. De fleste velger å gå turen fra parkeringlommen som er bygget ut ved veien og gølge ryggen vestover mot Gjende. Returen går på sti langs sørsiden av ryggen langs med Øvre Leirungen og Leirungsdalen.

 

Et alternativ er å starte turen fra Gjendesheimen med en båttur over Gjendesosen og følge stien opp til Leirungdalen og startpunktet på øst-siden av fjellryggen.

Vi har slått teltleir i Leirungsdalen langs ved Leirungsået. Dette er en vakker dal mellom fjellryggen Knutshøe og Bukkehammeren Leiren er også et godt utgangspunkt for fine fjellturer i området øst i Gjendealpene.

 

Vi tar oss opp fra sørsiden av fjellryggen og unngår derfor det mest krevende punktet på turen over Knutshøe, som er et klyveparti helt i starten på øst-enden av ryggen.

 

Det går sti merket med varder langs hele ryggen av Knutshøe, men dersom du har tenkt å gå hele ryggen skal du være glad i luftige partier. Går en ryggen vestover krever siste partiet opp til toppen noe klyving i litt luftige omgivelser. Utover dette er ruten lettgått, med en svært vakker utsikt.

Fra Knutshøe er en fantastisk ustikt mot Besshøe, Besseggen og Gjende i nord, den stupbratte fjellveggen til Bukkehåmåren og Valdresflya i sør. Vestover ser en mot Memurubu, Memurudalen og toppen av Surtningssue (2.368 moh). Under oss har vi Leirungsdalen med den flotte formasjonen som Leirungsåe danner før den renner ut i Øvre Leirungen.

 

De fleste velger å gå hele ryggen fra øst mot vest. Fra Gjende går det sti langs Leirungsdalen, alternativt langs Gjende til Gjendesheim.

 

Turen over Knutshøe har flere utsatte partier og krever godt vær og skal ikke gåes hvis det er fare for å få dårlig sikt under veis.

 

Ruten har vært omstridt etter at en kvinne omkom etter å ha gått feil og havnet ut av stien. Nå er det satt opp en rekke varder langs veggen som viser vei over eggen, så her gjelder det å unngå dårlig vær og følge vardemerkingen.

Knutshøe, Jotunheimen

1.517 moh

61°28′48″N 08°45′19″Ø

Vågå, Oppland, Norge

Turen over den spisse fjellryggen Knutshøe er en luftig tur blandt stupbratte fjell og vakre vann. Var det egentlig over Knutshøe Per Gynt red sin ville ferd på ryggen av en bukk?

Turer i nærheten

Besshøe

Topptur ski

Besseggen

Skitur

Gjendesheim

Hytte til hytte

Rasletind

Topptur ski

Bukkehåmåren

Topptur

 

 

Copyright © 2017. Tinderangel.no Snow-Trekker.com. All Rights Reserved admin@tinderangel.no