TOPPTURER OG TINDERANGLING

Til toppen av høye fjell og luftige tinder

Det er noe helt spesielt med å stå på toppen av et høyt fjell. Variasjonen spenner fra fjell som faller bratt ned i en fjord til ensliggende topper på en vidde med et utrolig synsskue, høy fjelltopper over 2.000-meter i Jotunheimen, kvasse fjellrygger i Hurrungane, klatrefjell i Romsdalen, skitopper i Rosendalsalpene, alpine spisse tinder og pinakler i Sunnmøralpene eller dramatiske fjell som reiser seg opp av havet på Senja. Etter å ha jobbet mot alle høydemetrene og motbakkene er belønningen ofte et fantastisk skue. Mange topper byr på en følelse av luftig eksponering og kanskje trenger en stegjern, isøks og klatreutstyr for å komme helt til toppen. De morsomste turene, for dem uten høydeskrekk,  er å følge luftige ryggtraverser hvor en kan tinderangle og klyve til topper som ligger på rekke og rad, gjerne omgitt av spektakulære breer, daler eller fjorder. Bli med på topptur!

Landet er full av flotte toppturmuligheter enten en søker enkle fotturer til den lokale toppen eller er ute etter mer krevende toppturer i det alpine høyfjellet med innslag av klatring og kryssing av breer. Fjellsporten har stått sterkt i Norge siden britiske turister og klatrere kom til Norge for å oppleve fjellene på slutten av 1800-tallet. I moderne tid har interessen for toppturer og fjellsport eksplodert - både med og uten ski eller tau. En del turmål skiller seg ut og for svært mange er det å bestige Store Skagestølstind i Hurrungane blitt det ultimate toppturmålet.

For uten våre høyeste fjell i Hurrungane og Jotunheimen skiller Romsdalen og Sunnmørsalpene seg ut for fjellsportere som oppsøker bratt terreng. I disse fjellene finner en turer for alle, både med og uten klatring.

Flere av de flotteste toppene våre er formet av breer og har omliggende breer den dag i dag. I Jotunheimen er mange av de flotteste tindene omgitt av breer, men også fjellene rundt Jostedalsbreen, Breheimen og Stryn har flere spennende tinder omgitt av mektige breer.

Også fjellene rundt fjordene våre er særlig flotte toppturmål. De er gjerne mer spektakulær jo lenger inn i fjorden en kommer, da høydeforskjellen mellom topp og fjord blir større. Her kan en nå topper langt over 1.000 meter, med stupbratte fjellsider. Nærøyfjorden, Aurlandsfjorden, Hjørundfjorden, Geirangerfjorden og Hardangerfjorden er noen eksempler på fjorder med mange flotte topptur-mål.

Lodalskåpa

2.082 moh - Breheimen

Uranostinden

2.157 moh - Jotunheimen

Besshøe

2.258 moh, Jotunheimen

RYGGTRAVERSER

Det er få turer som er så morsom som å tinderangle fjellrygger og kvasse egger. Disse turene kan kreve enkel klyving eller klatring og som sikres dersom de er utsatt og eksponert. Tau benyttes ofte også for rappeller når en tinderangler. Her har vi samlet noen flotte ryggtraverser som er flotte og tinderangle. 

Fjelltur med tinderangling, klatring, klyving og rappeller

61°41′32″N 07°10′54″Ø

Smørstabbtindan er de spisse og karakteristiske tindene som skiller Sognefjellet fra Jotunheimen. Toppene er perfekte for tinderangling, toppturer på ski og enkel klatring og på fine dager kan en rekke å gå hele den hesteskoformede Smørstabbtindtraversen.  Med breer på alle kanter og en fantastisk utsikt mot Sognefjellet og Hurrungane er denne traversen regnet som en av landets flotteste å gå.

60°32′23″N 07°18′53″Ø

Traversen Svellnosbrean rundt i Jotunheimen er en komplett tur for tinderanglere. Her er kvasse og luftige egger som krever klyving, enkel klatring og rappeller. Turen går i fjellmassivet mellom Leirdalen og Visdalen i Galdhøpiggmassivet over alle toppene rundt Svellnosbrean. Det er hele 12 2.000 meter topper langs traversen, der hovedmålet er sørvest-ryggen opp til toppen av Galdhøpiggen.

61°46′47″N 07°05′54″Ø

Vi befinner oss blant Rosendalsalpene, en konsentrasjon av alpine tinder vest for Folgefonna. Dette er det mest alpine området vi finner i den sørvestlige delen av landet. Her er det flotte turmuligheter som involverer både klyving, klatring, skikjøring og toppturer. En tur av den luftigere kategorien er den smale og eksponerte traversen mellom Bjørndalstindane (1.426 moh) og Juklavasstinden (1.426 moh). Dette er en tur med masse klyving i storslått Vestlands-terreng - her er det utsikt mot hav, fjord, bre og fjell. 

61°37′26″N 08°18′38″Ø

Tinderekken som strekker seg rundt Styggehøbrean i Memurutindmassivet er en flott travers i et område av Jotunheimen ikke så alt for mange ferdes. Med breutstyr er samtlige av toppene rundt breen enkle og nå. Med klatreutstyr kan hele traversen gåes i sin helhet. Rundt Styggehøbrean er det syv 2.000-meter topper som til sammen utgjør Veotindene og Styggehøbreatindene.

61°37′26″N 08°18′38″Ø

Et av Jotunheimens flotteste brefall I fjellmassivet mellom Leirdalen og Visdalen ligger mange av landet høyeste fjell på lange tinderekker. Mellom disse tinderekkene ligger det botner med flere større og flotte breer. Mellom Galdhøpiggen og Tverråtindan ligger den som mange mener er Jotunheimens flotteste bre. Svellnosbrean med sitt brefall kalt Eventyrisen er en kort, men flott tur fra Spiterstulen.

61°37′26″N 08°18′38″Ø

Et av Jotunheimens flotteste brefall I fjellmassivet mellom Leirdalen og Visdalen ligger mange av landet høyeste fjell på lange tinderekker. Mellom disse tinderekkene ligger det botner med flere større og flotte breer. Mellom Galdhøpiggen og Tverråtindan ligger den som mange mener er Jotunheimens flotteste bre. Svellnosbrean med sitt brefall kalt Eventyrisen er en kort, men flott tur fra Spiterstulen.

61°26′46″N 08°09′19″Ø

Sagi (2.040 moh) ligger i den sørvestlige delen av Jotunheimen og bærer navnet med sitt rette. Fjellet utgjør en kvass egg med tagger som minner om en sag og er ikke mer enn en fots bredde på sitt smaleste. Sagitraversen er en luftig og eksponert tur uten at den blir særlig klatreteknisk vanskelig. Turen kombineres gjerne med en bretur over Uranosbreen.

Luftige ryggtraverser i Jotunheimen

Flere steder i Jotunheimen ligger 2.000-meter toppene på rekke og rad og utgjør en ryggtravers som kan gåes i sin helhet. Mange av disse ryggtraversene er luftige og krever klyving eller rapeller over mer krevende punkter og passasjer. På denne måten blir traversene spennende fjellturer der en smetter opp på mange stor-topper på turen. Her har vi samlet noen av de flotteste ryggtraversene i Jotunheimen. 

Les mer

JOTUNHEIMENS STORTOPPER

Jotunheimen har de høyeste fjellene i Nord-Europa og er et utmerket område for toppturer. Her finner vi mesteparten av landets 2000-meter topper og  de fleste av dem er lett tilgjengelig og kan nåes ved hjelp av enkel klyving. Mange av de flotteste toppene i Jotunheimen er omgitt av vakre breer som krever kryssing for å nå toppen. Flere steder i Jotunheimen finner vi også lange ryggtraverser, der en kan bestige flere titalls stortopper i et strekk ved å tinderangle og klyve langs ryggen hvor toppene ligger på rekke og rad.

61°38′10″N 08°18′47″Ø

Galdhøpiggen - Norges tak og høyeste fjelltopp. Med sine 2.469 moh er denne toppen, sammen med Besseggen, Jotunheimens mest populære turmål. Men det finnes flere måter å nå toppen av Galdhøpiggen på. Sørvest-ryggen til Galdhøpiggen er den bratte og luftige omveien opp til toppen. 

60°32′16″N 07°19′06″Ø

Glittertinden - Norges nest høyeste fjell og var lenge ansett for å være det høyeste. Det er ingen tvil lenger om at det ikke er tilfellet. Breen på toppen av Glittertinden er ikke like tykk som tidligere. Men utsikten er den samme - en vidstrakt utsikt over store deler av Jotunheimen. Den er lettest å besøke fra Glitterheim eller Spiterstulen og er en flott skitopp vinterstid. Fra Glitterheim er det også en fin mulighet til å gå en rundtur over toppene Glittertinden, Glitterundhøe og Ryggjehøe.

61°37′26″N 08°18′38″Ø

Surtningssue - dette er en av Jotunheimen´s stortopper. Den er enkel å bestige, men ligger avsides til og nåes enklest fra Memurubu. Det er landet syvende høyeste topp med sine 2.368 moh. Toppens beliggenhet midt i Jotunheimen gjør at en har en storslagen panoramautsikt til store deler av Jotunheimen. Bli med til toppen av fjellet som mange anser for å ha Jotunheimen flotteste utsikt.

61°37′26″N 08°18′38″Ø

Midt i Jotunheimen, ved Leirvatnet og Leirvassbu, ligger det spisse og karakteristiske fjellet Kyrkja. Den spisse toppen er med sine 2.032 moh. den 166. høyeste i landet av fjell med en primærfaktor på over 50 meter. Det at den ligger så lett tilgjenglig, kombinert med den unike utsikten fra midten av Jotunheimen, gjør den til et svært populært turmål.

61°25′54″N 07°47′43″Ø

Hurrungane - den vestligste, villeste og mest alpine delen av Jotunheimen. Helt vest finner vi Store Austanbottstind (2.204 moh), en kvass rygg med et svært så luftig toppunkt. For å nå toppen må en klyve en hel del på utsatte og eksponerte partier. Store Austanbottstind er en av landets alpine klassikere og er definitivt regnet med på listen over de flotteste toppene i Hurrungane-massivet.

Magiske toppturer med kryssing av bre

Toppturer i fjellet er noen av de flotteste og morsomste turene en kan gå. Mange høydemeter med stigning belønnes med flott utsikt og luftige opplevelser. Noen av de mest spektakulære toppturene i Norge krever kryssing av bre, noe som gjør turen til en ekstra spennende og flott opplevelse. Her har vi samlet noen flotte toppturer i Jotunheimen og Breheimen som enten krever eller kan kombineres med kryssing av flotte breer for å nå toppen. God topp- og bretur!

Les mer

LUFTIGE TOPPER MED UTSIKT

60°01′15″N 06°18′25″E

Gygrekjeften er et av de høyeste punktet på fjellet Lihesten i Hyllestad ytterst ved utløpet til Sognefjorden. Herfra stuper en 700 meter bratt fjellvegg ned mot Hyllestadfjorden og ytterst på denne fjellveggen stikker en fjellhylle seg ut, også kjent som Gygretanna. Turen til toppen av Gygrekjeften er en luftig tur ytterst i Sogn og Fjordane med flott utsikt ut i havgapet. 

61°42′38″N 06°55′27″Ø

Vi hadde store forventninger da vi la turen til Vestlandet og Nærøyfjorden for å bestige Bakkanosi. Området Nærøyfjorden står på UNESCOS verdensarv liste over områder med særlig naturhistorisk betydning og er kåret av National Geographic for å være det best ivaretatte området på denne listen. Vi slo opp teltet ved kanten av Bakkanosi for å få med oss spektakulær soloppgang og utsikt over den vakre og dramatiske Nærøyfjorden.

60°32′51″N 07°26′54″Ø

Aurlandsfjorden er en vakker fjordarm til Sognefjorden, som snirkler seg mellom stupbratte fjellsider. Innerst i Aurlandsfjorden finner vi Aulandsvangen og Flåm. En av de mest gåtte turene innerst i Aurlandsfjorden er turen til Prest (1.478 moh). Fra varden på utsiktspunktet på 1.363 moh er det flott skue over Aurlandsfjorden, samt Aurlandsvangen og Flåm.

60°32′51″N 07°26′54″Ø

Den innerste delen av Hardangerfjorden, med sine fjordarmer, kjennetegnes av stupbratte fjellsider på over 1.000 høydemetre. Det ville landskapet byr på luftige turer med storslått utsikt. Fra Øktarnuten (1.284 moh) innerst i Hardanger har en utrolig utsikt inn i Simadalen mot Hardangerjøkulen. Rett under oss ligger Eidfjord.

60°32′51″N 07°26′54″Ø

Få andre steder i landet finner en mer spektakulært turområde enn inne i Nærøyfjorden. Den smale fjorden med stupbratte fjellsider som strekker seg opp mot 1.400 høydemeter over fjorden. Her finner en også Rimstigen, en gammel ferdselsvei opp de bratte fjellsidene. I dag er dette en flott tur opp de bratte fjellsidene fra den lille grenden Tufto. Herfra kan en ta seg opp til den godt synlige klippen, med sitt bratte stup ned i Nærøyfjorden, Breiskrednosi.

TOPPTURER MED KLATRING

60°01′15″N 06°18′25″E

Smørstabbtindane er de spisse og vakre fjellene en ser fremfor en når en kjører øst over Sognefjellet. Tindene er omgitt av Jotunheimens største breer og har et karakteristisk utseende med lange rygger og spisse tinder som er flotte turmål. Vi dro til fjells for å gå over Smørstabbrean, passere ryggen over Kalven og klatre til toppen av Skeie (2.118 moh).

61°38′00″N 08°15′55″Ø

Skardstinden er den karekteristiske toppen med sin nål og er den nest høyeste toppen i Galdhøpiggmassivet. Mot nord og øst har fjellet stupbratte fjellvegger, som gjør at den ser krevende ut å bestige. Toppen bestiges normalt ved med enkel klatring opp vestryggen. Klatringen over flere hammere er ved gode forhold ikke krevende med gode tak, men det er luftig og eksponert. Fra toppen vil mange velge å bestige Nåle, det karakteristike hornet, som krever klyving.

61°27′40″N 07°52′17″Ø

Store Skagastølstind er landets tredje høyeste fjell og den eneste av disse tre som må klatres for å nå toppen. Toppen er en av de mest ikoniske fjellene vi har i Norge og mange har som mål å gjøre en bestigning av Storen. Klatringen er ikke krevende, men det er en lang og luftig tur. En bestigning gjøres normalt ved å klatre en av de flere klassiske rutene mot toppen eller å traversere Skagastøls- eller Styggedalsryggen opp til toppen. Utsikten fra Storen er fenomenal der en har resten av Hurrungane under seg.

TOPPTURER RUNDT JOSTEDALSBREEN

60°01′15″N 06°18′25″E

Lodalskåpa er det karakteristiske fjellet en ser stikker opp som en hatt fra Jostedalsbreen. Fjellet er en av to 2.000 meters topper på selve breplatået. I klarvær er utsikten fra Lodalskåpa helt formidabel og  det er ikke for uten grunn at fjellet også blir kalt Vestlandsdronningen. Turen er lang  med kryssing av bre og et kort klyveparti under den bratteste delen av oppstigningen mot toppen. 

61°42′38″N 06°55′27″Ø

Skåla er det høyeste fjellet i Norge med foten ved en fjord. I fjellene bak Loen i Breheimen ligger den 1.843 m høye toppen som også har et tårn på toppen. Vi tok fatt på det som skal være Nord-Europas lengste sammenhengende stigning for å overnatte på toppen i Skålatårnet, en svært kald vinternatt i desember. Fra toppen er det et imponerende skue ned mot Nordfjord, samt et hav av tinder som stekker seg ut mot havet, samt tindene rundt den langstrakte Jostedalsbreen.

Skåla

1.843 moh - Breheimen

Rondslottet

2.178 moh - Rondane

TOPPTURER I ROSENDALSALPENE

På Folgefonnahalvøyen finner vi isbreen Folgefonna, som er synlig fra store deler av Hordaland. Det er vår tredje største bre og strekker seg 37 km lang og er 16 km bred. Vest for Folgefonna finner vi en konsentrasjon av alpine fjell og spennende dalføre som strekker seg inn mot breen. De mest alpine av dem finner vi i området rundt Rosendal. Tindene her er utformet av breen og består gjerne av stupbratte rygger som er flotte å traversere. Vinterstid er disse toppene ypperlige for skikjøring. Uskedalen er kjent for sine mange klatreruter. Bli med til Rosendalsalpene - et område med mange kontraster og spennende turmuligheter.

61°43′04″N 07°01′34″Ø

Gygrastolen er en av de mest kjente toppene blant Rosendalsfjellene. Den ligger noe lenger nord for den største konsentrasjonen av alpine fjell rundt Rosendal og har sin fot ved Hardangerfjorden og den lille bygda Ænes. På grunn av den karakteristiske fjellryggen som strekker seg på toppen er Gygrastolen regnet som en av de flotteste toppene i dette området.

59°59′48″N 06°07′05″Ø

Rosendalsalpene er det mest alpine området vi finner i den sørvestlige delen av landet. Her er det flotte turmuligheter som involverer både klyving, klatring, skikjøring og toppturer. En tur av den luftigere kategorien er den smale og eksponerte traversen mellom Bjørndalstindane (1.426 moh) og Juklavasstinden (1.426 moh). Dette er en tur med masse klyving i storslått Vestlands-terreng - her er det utsikt mot hav, fjord, bre og fjell. 

60°00′21″N 06°04′55″Ø

Den mest fremtredende toppen like over Rosendal er Melderskin (1.426 moh) - den desidert mest populære toppturen i området. Det er ikke vanskelig å forstå at turen er blitt så populær. Fra toppen er det en flott utsikt østover med de kvasse tinderekkene som strekker seg innover mot Folgefonna. Vestover ser en ut hele Sunnhordaland og rett ut i havgapet og Nordsjøen. Dette er den mest kjente toppturen i Sør-Vestlandets villeste fjell! 

TINDER, BREER OG TRAVERSER I MONT BLANC-MASSIVET

Mont Blanc-massivet - her finner vi de høyeste fjellene i Alpene og Vest-Europa. Mange vil påstå at en nettopp her finner mange av verdens fineste fjell. Her finner en høye fjell, kvasse fjellrygger og spisse pinakler, som alle er gjort enklere tilgjengelig med et imponerende heissystem, som i løpet av minutter tar deg raskt opp til nesten 4.000 meters høyde. Chamonix er et av verdens alpine sentrum hvor fjellsporten hadde sin start. Dette er det ultimate stedet for klatrere, tinderanglere, brevandrere, isklatrere og frikjørere på ski. Mont Blanc-massivet har en lang rekke med flotte ryggtraverser, som er tilgjengelig hele året for mix-klatring mellom fast fjell, snø og is. Like ved  endestasjonene for kabelbanene Aiguille du Midi og Pointe Helbronner finnes en rekke flotte og morsomme ryggtraverser som anbefales.

45°51′05″N 6°56′28″Ø

Vi er i Mont Blanc-massivet på Italiensk side ved isbreen Glacier du Géant. Det er et spektakulært alpint landskap med førsteklasses utsikt til den høyeste toppen i Alpene - Mont Blanc (4.808 moh). Mellom turisthytten Rifugio Torino og den alpine stortoppen Dent du Géant (4.013 moh) ligger fjellryggen Aiguilles Marbrées (3.535 moh). Ryggtraversen byr på mye morsom  klyving og enkel klatring med utsikt til flere av Alpenes virkelige storhopper.

TOPPTUR OG TRAVERSER

SKITUR

TOPPTUR SKI

TOPPTURER PÅ SKI?

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close