Nærøyfjordområdet er mang en gang blitt kåret i av ulike tidsskrift til å være et av verdens mest spektakulære naturområder og står også på UNESCO´s verdensarvliste. Landskapet her i Aurland er unikt. Fjellene i Aurland ligger stort sett over 1.000 meter over havnivået, men der Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden skjærer seg inn i fjellene er det stupbratte fjellsider rett ned i fjorden. Turmulighetene er mange, men turen til Kalvsnesnosi (1.093 moh) er unik. Her står en på kanten av stupet ned der Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden møter hverandre.
Fjordarmene innerst i Sognefjorden er unike. De høye fjellene stuper bratt ned i trange fjordarmer som har skjært seg innover i terrenget. Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden. I fjellet rundt disse fjordarmene er det mange turmuligheter og det mangler ikke på flotte utsiktspunkter. Bakkanosi, Rimstigen opp til Breiskrednosi og Prest er blant de mest populære turene. En noe lengre tur er turen til Kalvsnesnosi (1.093 moh) på østsiden av Aurlandsfjorden. Fra veien over Aurlandsfjellet er det 16 km ut hit, men til gjengjeld får en spektakulær utsikt fra kanten av stupbratte fjellsider ned der Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden møtes.
Turen fra turistveien over Aurlandsfjellet til Kalvsnesnosi er lang, men til gjengjeld går turen i forholdsvis lettvint terreng. Det er er traktorvei og sti store deler av turen og denne egner seg også godt for stiløping.
Like ved Flotvatnet på fjellovergangen over Aurlandsfjellet er det tilrettelagt med en rasteplass. Her er det mulig å parkere bil og grusveien vi skal følge oppover fjellsiden starter her. Allerede på starten av turen er det flott utsikt mot Jotunheimen og spesielt Hurrungane, som er godt synlige herfra.
Grusveien går opp langs med Kaldeklettane og vi kommer fort til turens høyeste punkt på1.378 moh. Herfra skimter vi Aurlands høyeste fjell, en flott vårski-topp, nemlig Blåskavlen (1.809 moh). Fra nå går det sakte nedover ut mot fjorden. Grusveien går gradvis over til en slags traktorvei, som antas må være et resultat av kraftlinje utbyggingen. For det eneste som skjærer i landskapet her er en kraftlinje som går tvers over Aurlandsfjellet ned til Aurlandsdalen. Traktorveien er uansett fin å følge og gjør denne lange turen betygelig mer lettgått. Det er nemlig 16 km ut til Kalvsnesnosi og dersom en velger å gå tilbake samme dag blir det en langtur på 32 km.
Et alternativ til dagstur er å gjøre turen ut til Kalvsnesnosi til en helgetur og ta med teltet. Det kan neppe tenkes bedre plasser å slå opp teltet på enn ytterst på Kalvsnesnosi, høyt over fjordene, og se solen forsvinne bak fjellene med Fresvikbreen.
Fra turens høyeste punkt går det nedover mot Soleibakkbotni og dersom en følger traktorveien kommer turens eneste utfordring - og det er å krysse vannets utløp på vannets nord-østlige side. Her er det stein nok til å komme seg tørrskodd over dersom vannføringen ikke er alt for høy. Vel over kan en fortsette å følge traktorveien, som nå ligner mer en traktorsti og som en fort kan miste underveis der veien er dekket av snøfonner.
Det er flott her oppe på Aurlandsfjellet og det som slår meg er at en midt i travleste tur-sessongen ikke møter på et menneske her. Kun sauer på beite titter nysgjerrig på en i det en vandrer forbi. Mens folk går i kø til populære turmål som Besseggen, Trolltunga og Prekestolen får en altså være helt i fred på utsiktspunkt som av mange magasiner er kåret til verdens flotteste og mest spektakulære turområde. Også UNESCO har satt området på den kjente verdensarvlisten.
Ved Erterhaugvatnet, som ligger ved foten av Jernhetta (1.428 moh), ligger en hytte som tilhører Statnett. Her er en nesten halvveis på vei ut til Kalvsnesnosi og det passer fint med en pause. Traktorveien fortsetter også herfra, men det er fort gjort å miste veien om det kommer en snøfonn eller en krysser en elv. Plutselig havner en inn på veien igjen. Uansett er det et lettgått terreng dersom en kommer utenfor traktorveien og nå åpner landskapet seg veldig ned mot Kolarbotnen og fjellryggen med Kalvsnesnosi kommer til synet, slik at det er lett å se hvor en skal gå.
En kan velge å følge traktorveien ned til en liten hytte som ligger lenger ned i Kolarbotnen eller unngå å miste høyde og prøve å følge fjellryggen utover til Kalvsnesnosi. Når en kommer opp på fjellryggen som leder ut mot Kalvsnesnosi kommer Grånosi (1.586 moh) på motsatt side av Aurlandsfjorden til synet. Det er dette fjellet, sammen med Kamben, som deler Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden fra hverandre - og nettopp gjøre Kalvsnesnosi til det flotte utsiktspunktet som det er.
Ute på Kalvsnesnosi er det reist en varde og her er det bare å la være å tenke på returen og heller nyte den storslåtte utsikten! Vi ser rett inn i den trange Nærøyfjorden omgitt av de stupbratte fjellsidene. Inn i fjorden ser vi mot et annet flott og spektakulært turmål, Bakkanosi. Her inne går også Rimstigen opp mot Rimstigfjellet og Breiskrednosi.
Neset som deler Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden fra hverandre heter Kamben. I fjellsiden bak Kamben ser vi Stigen gård liggende på en fjellhylle over fjorden. Langt der nede på fjorden kjører turistbåtene som trafikkerer mellom Flåm og inn i Nærøyfjorden.
Fra Kalvsnesnosi er det også utsikt ut mot Sognefjorden og over til Leikanger. Fjellene rundt fjorden ligger lavere enn her inne i Aurland.
I vest ser en mot Fresvikbreen og i nord ser en mot et annet flott fjell, Bleia (1.717 moh) med fin utsikt over Sognefjorden med mange av dens fjordarmer; Aurlandsfjorden, Lærdalsfjorden, Årdalsfjorden og Lustrafjorden.
Dersom en ikke velger å overnatte på Kalvsnesnosi i telt gjenstår nå returen. Det går noe fortere, nå som en vet litt bedre hvor stien går. Samtidig er det 16 km tilbake også, så en lang retur.
Turen tar litt over 9 timer som dagstur, så det kan være greit å komme seg noe tidlig avgårde på turen. En kjenner det godt i beina når en kommer tilbake til rasteplassen på Aurlandsfjellet, men den utrolige utsikten blant Vestlandske fjorder og fjell gjør den den verdt dette.
2 comments