Gaustatoppen er en av landets mest populære topper for topptur og frikjøring på ski. Toppen er lett tilgjengelig og med flere nedkjøringsruter av ulik vanskelighetsgrad, samtidig som toppen har egen betjent turisthytte og landet videste utsikt. Fra toppen av Gaustatoppen (1.883 moh) kan en oppleve å se så mye som en sjettedel av Norges landareal.
Gaustatoppen (1.883 moh) dukker opp som et mektig syn i det en kjører inn i Vestfjorddalen i retning mot Rjukan. Toppen markerer slutten på Hardangervidda i sør og er ikke bare den høyeste toppen i Telemark, men også den høyeste toppen i Norge sør for Hallingskarvet og Folarskardnuten. Den er et tydelig landemerke, godt synlig fra svært mange topper rundt om i Sør Norge. Særlig fra Hardangervidda og Hallingskarvet er den frittliggende toppen svært godt synlig.
Vinterstid er Gaustatoppen en utmerket topp for toppturer på ski. Det er mulig å bestige Gaustatoppen fra alle sider, men normal ruten opp går fra østsiden av fjellet og følger sørøstryggen det siste stykket mot turisthytten og et 68 meter høyt telekommunikasjonstårn. For å nå toppen må en fortsette videre bortover ryggen til varden som er satt opp på toppunktet 1.883 moh. Langs ryggen passerer en de mange rennene som ved gode og stabile snøforhold er fine nedkjøringsalternativer.
Gaustatoppen turisthytte driftes av et lokallag av Den Norske Turistforening og er betjent med muligheter for overnatting deler av året. Vinterstid er hytten åpen og en får kjøpt både mat og drikke og ikke minst nystekte vafler som frister med sin deilige duft langt utenfor hyttedøren. Overnatting må forhåndsbestilles og er kun mulig deler av året. Å se solen gå ned fra Gaustatoppen er en flott opplevelse. Hytten er opprinnelig fra 1893, men fremstår i dag som en moderne turisthytte som nylig er blitt renovert.
Gaustatoppens frittliggende plassering gjør den særlig utsatt for vind, noe som gjør at snøforholdene her varierer veldig. Det kan ofte være avblåst, hardt og isete. Flere av rennene er skredutsatte og krever stabile snøforhold. De kan også være svært isete og forholdene bør vurderes nøye før en setter utfor. Et fall under slike forhold kan få svært alvorlig konsekvens, og rennene har gjentatte ganger har vært åsted for ulykker med tragisk utfall. Å følge normalruten Longefonn ned igjen er normalt en trygg og enkel rute som også er merket i sesongen.
Utsikten fra toppen av Gaustatoppen er helt enorm og regnet for å være Norges videste. Her ser en hele Hardangervidda mot Hallingskarvet og Jotunheimen. I nordøst ser en mot Rondane og også Oslomarka. I sør ser en mot Setesdalseheiene.
Toppen skal ha hatt den første kjente bestigning i 1810 av geologen Jens Esmark og botanikeren Christen Smith. Det var en bestigning med vitenskapelig formål der det var viktig å få avklart fjellets eksakte høyde. På denne tiden var det uklart om Gaustatoppen kunne være Norges høyeste fjell, noe som ble avklart da Esmark fant ut at Gaustatoppen var lavere enn Snøhetta.
Inne i fjellet går en kabelbane som tar en opp mot toppen. Banen ble bygget i 1958 for å frakte montører og utstyr opp til radio- og fjernsynstårnet som står montert langs toppryggen i sør. i 2010 ble banen åpnet for turisme og i vintersesongen er banen åpen i helgene. For ekte toppturentusiaster tar en uansett beina fatt mot toppen.
Fra Svineroe på 1.017 moh er det normalt 2 timer mot toppen. Inkluderer en vaffelkjøp på turisthytten, en tur ut til selve toppunktet og nedkjøring går det totalt 3 timer. Fra Oslo kjører en til Rjukan på normalt 3 timer. På fine dager vil du garantert ikke være alene på toppen, da dette er en av landets mest gåtte toppturer.