LUFTIGE OG TØFFE TURER I ROSENDALSALPENE
Rosendal er sentrum for det som er Sør-Veslandets mest alpine fjell. De kalles gjerne Rosendalsalpene, da vi her finner lange tinderekker med stupbratte fjellsider. Her er grønne daler og nakne fjell. I vest ligger Hardangerfjorden og i øst ligger landets tredje største isbre – Folgefonna. Turmulighetene i området byr på variasjon og spenning – for tindene i Rosendalalpene er kvasse og luftige. Her er har vi samlet noen av de luftigste og tøffeste topp- og breturer rundt Rosendal i Kvinnherad og Sunnhordaland, som er blant de flotteste i Rosendalsalpene.
Bjørndalstraversen
59°59′48″N 06°07′05″Ø – 1.426 moh
En tur av den luftigere kategorien er den smale og eksponerte traversen mellom Bjørndalstindane (1.426 moh) og Juklavasstinden (1.426 moh). Dette er en tur med masse klyving i storslått Vestlandsterreng – her er det utsikt mot hav, fjord, bre og fjell. Dette er en luftig og eksponert rygg, som normalt sett kan gjennomføres uten sikring. Mange ønsker likevel å sikre på en del eksponerte passasjene. Den smale ryggen fra Bjørndalstinden over til Juklavasskruna er omtrent en km lang og innebærer masse morsom klyving og forsering av smale passasjer, for dem som er høydesterke.
Gygrastolen
60°03′33″N 06°09′41″Ø – 1.399 moh
Gygrastolen er en av de mest kjente toppene blant Rosendalsfjellene. Den ligger noe lenger nord for den største konsentrasjonen av alpine fjell rundt Rosendal og har sin fot ved Hardangerfjorden og den lille bygda Ænes. På grunn av den karakteristiske fjellryggen som strekker seg på toppen er Gygrastolen regnet som en av de flotteste toppene i dette området. Vinterstid er Gygrastolen en svært populær og flott topptur for skikjøring ned den lange nordvendte ryggen.
Fonnabu
60°04′34″N 06°20′51″Ø – 1.260 moh
Fonnabu er en av DNT sine selvbetjenteturisthytter, med en helt utrolig beliggenhet tett innpå Folgefonna. Her er en omgitt av brearmer som Breidablikkbrea og Bondhusbrea, hytten er derfor mye benyttet til brekurs. Utsikten fra Fonnabu er fantastisk flott og er en heldig tillater været at en får oppleve en magisk solnedgang. Normalruten opp til Fonnabu går gjennom den vakre Bondhusdalen. Fonnabu er hytten som bare må oppleves. I 2019 er hytten utvidet og oppgradert med flere sengeplasser.
Bretur på Botnabreen
60°11′52″N 06°24′21″Ø – 1.299 moh
Folgefonna har flere flotte brearmer hvorav Bondhusbreen og Buerbreen nok er regnet som de flotteste. På Nordfonna av Folgefonna er Botnabreen er flott brearm med fin breis for brevandring og flott utsikt ned mot Maurangerfjorden. Adkomsten til breen er enkel etter vannkraftutbyggingen av vannene vest for Nordfonna.
Omnatind
60°30′22″N 06°50′36″Ø – 1.255 moh
Omnatind er en kvass og alpin tind like øst for Melderskin. Vinterstid er toppen en svært flott skitopp som enklest bestiges fra Melsdalen over Omnatjørnane. Omnatind er også fin å bestige sommerstid, særlig som en del av å traversere hele fjellryggen fra Melderskin og over til Bjørndalstindane. Det går bratt ned fra både Melderskin og Omnatind, så mange velger å ta med seg et tau på denne spektakulære traversen, som gjerne forlenges over Bjørndalstraversen. Dette er definitivt kjernen av de mest alpine toppene i området.
Ulvanosa
59°52′44″N 05°55′51″Ø – 1.246 moh
Ulvanosa ligger noe lenger sørvest for den største konsentrasjonen av alpine tinder rundt Rosendal. Ulvanosa bestiges fra Uskedalen og er et populært fjell for klatring med flere taulengder av varierende vansklighetsgrad. Fra Uskedalen kan en enkelt traversere hele fjellryggen over Vesletinde, Geitadalstinden, Ulvanoso og Øktaredalsnuten. Ulvanosa er også en flott topptur på ski vinterstid, men bestiges da enklest fra Tveitedalen i sør. Turen er godt tilrettelagt med merking over hele ryggen.
Folgefonna på langs
60°01′15″N 06°18′25″Ø – 1.662 moh
Folgefonna er et kjent og kjært landemerke på Vestlandet, som er synlig fra store deler av Hordaland. Omgitt av fjorder, Hardangervidda, Rosendalsalper og med utsikt ut i havgapet er turen over Folgefonna en tur med dramatisk landskap og masse kontraster. Folgefonna på langs er blitt en vårklassiker. Vi går den 5 mil lange turen mellom spektakulære hytter som er plassert helt inn til breen. Det er flere varianter av turen og mange velger å avslutte turen mot sørvest i vakre Rosendal.
ROSENDALSFJELLENE
Breene i
— Jotunheimen
Jotunheimen er faktisk det fjellområdet i Norge med flest breer og mange av fjellområdets stortopper er omringet av breer. Breene her er likevel langt nede på listen over landets største, men er likevel flotte og det finnes mange fine brefall i Jotunheimen, spesielt rundt Smørstabbtindene, Memurutindene og i Galdhøpiggmassivet. Selv om breene er små og de fleste av dem er snille, har flere av breene i Jotunheimen voldsomme og flotte brefall med store sprekkområder.