SKITURER PÅ KRYSS, TVERS OG OVER FJELL, VIDDER OG BREER

Eventyrlige strekk over fjell, vidde og bre fra hytte til hytte, med teltet i sekken eller med pulken på slep – en skitur i høyfjellet byr på storslåtte naturopplevelser, kontraster og utfordringer. Mulighetene er mange, og store deler av Norge kan vinterstid krysses sammenhengene på ski gjennom et unikt rutenett. Her ønsker vi å dele noen av de flotteste skiturene over fjell, bre og vidde.

Jostedalsbreen på langs

61°42′38″N 06°55′27″Ø – 60 km

Turen over den 60 km lange Jostedalsbreen er et rent natureventyr og den komplette skitur. Underveis vil en kunne oppleve dramatiske brefall, bratte fjellsider, langstrakt breplatå, høye topper, vakre utsiktspunkt og alt vær Jostedalsbreen har å by på. Josten på langs er blitt en turklassiker som handler om å gå fastlands Europas største isbre fra nord til sør.

Over Vossaskavlen

60°41′12″N 07°06′24″Ø – 25 km

Det er en utsatt fjellpassasje, ruten som Nansen gikk mellom øst og vest i 1884, over Vossaskavlen. Her er det ofte værhardt og skredfaren kan være faretruende i de bratte fjellsidene av dette snørike området mellom Skarvheimen og Vossafjellene. Dette er skituren i mektig Vestlands-terreng fra Hallingskeid til Myrdal over Vossaskavlen – i Nansens fotspor.

Kryssing av Finnmarksvidda

69°07′15″N 23°44′42″Ø – 70 km

Finnmarksvidda – Norges største vidde. Her er det flatt, kaldt og det kan blåse rått vinterstid. En tur på ski over Finnmarksvidda er et møte med det arktiske landskapet og opplevelsene kan være mange med flotte solnedganger, nordlys og ikke minst det spesielle livet på de gamle statlige fjellstuene. Bli med på en skitur, som krysser Finnmarksvidda fra vest mot øst, langs den gamle ferdselsveien mellom Alta og Karasjok. 

Hallingskarvet på langs

60°36′46″N 07°39′58″Ø – 45 km

Å gå den langstrakte fjellryggen Hallingskarvet er regnet for å være en av landets flotteste skiturer. Den 35 kilometer lange markerte fjellryggen er virkelig et av landets store landemerker og det er en spesiell opplevelse å gå langs ryggen. Her er en høyt hevet over det omliggende terrenget og utsikten er upåklagelig. Turen over ryggen kan gås i sin helhet som en liten ekspedisjon fra Finse til Geilo eller deles opp i enkelte etapper. Bli med en tur over det langstrakte platået Hallingskarvet. 

Folgefonna på langs

60°01′15″N 06°18′25″Ø – 50 km

Folgefonna er et kjent og kjært landemerke på Vestlandet, som er synlig fra store deler av Hordaland. Omgitt av fjorder, Hardangervidda, Rosendalsalper og med utsikt ut i havgapet er turen over Folgefonna en tur med dramatisk landskap og masse kontraster. Folgefonna på langs er blitt en vårklassiker. Vi går den 5 mil lange turen mellom spektakulære hytter som er plassert helt inn til breen.

Hardangerjøkulen fra nord til sør

60°32′51″N 07°26′54″Ø – 25 km

Hardangerjøkulen – et kjent landemerke som stiger opp nord på Hardangervidda. Det er Norges sjette største isbre og været er ofte ugjestmildt oppe på breplatået. Det er populært å gå turer opp på breplatået til Jøkulhytten, langs Jøkulrunden eller vestover til Demmevasshytta. Færre går turen tvers over Hardangerjøkulen fra nord til sør, ned brearmen Vestra Leirebottsskåka. Bli med på en spektakulær, men vindfull kryssing av breplatået fra Finse til Kjeldebu. 

På ski over Langeskavelen i Jotunheimen

61°24′16″N 08°12′52″Ø – 20 km

Langeskavelen er en flere kilometer lang fjellrygg som strekker seg høyt i terrenget mellom Eidsbugarden og Uranostinden. Langeskavltinden (2.014 moh) er det høyeste punktet langs fjellryggen og ligger i den nordlige enden. En skitur over Langeskavelen byr på flott utsikt over store deler av Jotunheimen og selve Langeskavltinden er omkranset av breer og majestetiske fjell.

På ski over Besseggen

61°30′15″N 08°43′55″Ø – 17 km

Den mest gåtte fjellturen i Jotunheimen er turen over Besseggen fra Memurubu til Gjendesheim. Sommerstid kan det være ren folkevandring over den vakre eggen. Besseggen er best vinterstid, da har du hele eggen for deg selv. Herfra er det vakkert skue over et islagt Gjende, fjellryggen Knutshøe og de spisse Gjendealpene.

På ski i Skarvheimen til Finse

60°35′52″N 07°30′25″Ø – 35 km

Skarvheimen er fjellområdet mellom Jotunheimen og Hardangervidda. En flott helgetur i den sørlige delen av dette området er turen fra Geiterygghytta og inn til det veiløse fjellsamfunnet langs Bergensbanen, Finse. I løpet av en helg gikk vi den klassiske rundturen fra Geiteryggen, langs ved Omsvatnet og Omsbreen til Finse, hvor vi overnattet på DNTs Finsehytta. Returen tilbake til Geiteryggen fulgte en kvistet rute lenger øst, i et fantastisk landaskap over Flakavatnet, langs ved Kyrkjedørsnutane – et fjellområde som markerer starten på Hallingskarvet.

Skitur inn i midten av Jotunheimen – Olavsbu

61°28′15″N 08°16′26″Ø – 33 km

Olavsbu i Rauddalen midt i Jotunheimen ble bygget for å fremme fjellsporten. Den selvbetjente hytten ligger mellom luftige topper og egger med sentral beliggenhet mellom Eidsbugarden, Leirvassbu og Gjendebu. Turen inn til Olavsbu er en flott skitur som gir en smak av det indre og ville Jotunheimen.

Skitur til Vassfjøra

60°37′12″N 07°00′56″Ø – 20 km

Turen til Vassfjøra (1.633 mot) er regnet for å være et av Vestlandets flotteste fjellskiturer. Skituren går gjerne fra Kaldavasshytta – i fjellområdet mellom Skarvheimen, Vossefjella og Hardanger. Fra toppen er det et imponerende skue over fjord, fjell, fonner, skavler og jøkuler. Dette er en flott vinterskitur i et fjellområde hvor du vil møte få andre på turen.

Luftige ryggtraverser i

— Hurrungane

I den vestligste delen av Jotunheimen, Hurrungane, finner vi landets mest alpine høyfjellterreng og flere av landets høyeste topper. Hele fjellmassivet består av sammenhengende fjellrygger, som er nok så kvasse og en hel del av dem krever klatring. Her er en oversikt over ryggtraversene i Hurrungane. Flere av traversene er svært krevende da de er lange, ikke kan avbrytes og krever sikring, samt gode værforhold. Dette er ryggtraversene i Hurrungane som bør tinderangles.

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close