Lengde
Store Austanbottstind ligger lett tilgjengelig fra Tindevegen mellom Turtagrø og Årdal. Stigningen opp til ryggen begynner rett fra parkeringen like ved bomstasjonen, så en kort anmarsj. Det blir en lengre tur vinterstid før Tindevegen åpner. 11 km tur med 1.345 høydemeter stigning. Tidsbruk avhenger veldig av hvor mye en velger å sikre.
Terreng
Alpin og eksponert fjelltopp med flere bratte og smale partier. Klatringen er enkel (grad 2+), men eksponert. Bratt ned fra Midtre Autanbottstind og eksponert videre mot toppen. Eksponert svaparti fra skadet mellom Midtre- og Store Austanbottstind og opp på selve toppryggen. Toppryggen er til tider smal og selve toppunktet er luftig og eksponert.
Vinter
Vestre Austanbottstind er en fin skitopp. Derfra settes skiene normalt igjen og Store Austabottstind må vinterklatres. Det er en spektakulær og flott topp å bestige vinterstid, men krevende. En bratt og eksponert renne mellom Vestre- og Midtre Austanbottstind kjøres av svært gode skikjørere ned på Berdalsbreen.
Vær, sessong og snøforhold
Toppen bestiges normalt sommerstid - juni til september. Flott vinterklatring ved gode forhold. Turen krever godt og stabilt vær.
Sikring og klatring
Selv om klatringen på Store Austanbottstind er enkel sikres den normalt, da ruten er svært eksponert og konsekvensen av et fall vil være katastrofalt. Toppryggen er luftig men sikres normalt ikke. Selve toppunktet et svært luftig og sikres.
Skredfare
Vurder skredfare og unngå skredterreng ved å følge ryggen opp til Vestre Austanbottstind. Vær oppmerksom på terrengfeller og skavler.
01
Vestryggen
Normalruten og enkleste vei til toppen følger vestryggen over Vestre- og Midtre Austanbottstind.
02
Auntanbottstind-traversen
Traversen går over samtlige av Autanbottstindene og er en runde som krever klatring og rapell, blant annet over "pinakkelen".
03
Berdalsbreen
En bratt renne mellom Vestre- og Midtre Autanbottstind gjør det mulig å ta seg opp fra Berdalsbreen. Skikjørere kjører den eksponerte rennen vinterstid.
Ansvarsfraskrivelse! Denne siden er ment for å gi inspirasjon, informasjon og forslag til turer, men er ikke en fører eller ment for å være en turplanlegger. Informasjonen her bør derfor ikke benyttes deretter. Omtalte ruter og forhold i terrenget kan endres fra år til år og derfor utgjøre en fare. Søk derfor alltid oppdatert informasjon. Når en ferdes i nye, ukjente og utsatte områder blir turopplevelsen ofte bedre ved å benytte seg av en lokalkjent og sertifisert tindeveileder. Velg tur etter evne og inneha kompetanse som turen krever.
Turartikler
Vi er i Hurrungane – den vestligste, villeste og mest alpine delen av Jotunheimen. Her er tindene kvasse og flere av dem krever klatring for å nå toppen. Helt vest…