Lustrafjorden er den absolutt innerste delen av Sognefjorden. Her stuper fjellsidene godt over 1.000 meter ned mot fjorden. Fra foten av Hurrungane, ved Berdalsnosi, har en praktfull utsikt ned mot Lustrafjorden og Fortundalen. Med Store Soleibotntinden og Store Austanbottstind i ryggen er det få utsiktspunkt som gir en større kontrast enn det en får fra kanten av Berdalsfjellet.
Det er høst og vi er i Hurrungane for å oppleve turer i det som er blant landets høyeste og mest alpine fjell. I Hurrungane finner en lange, kvasse fjellrygger med topper som enten må klyves eller klatres. Hurrungane er Jotunheimens villeste fjellmassiv.
Kontrasten er spesielt stor ved Berdalsfjellet. Her møter landets lengste fjord, Sognefjorden, Norges villeste fjell. Fra kanten av Berdalsnosi har en praktfull utsikt ned mot den innerste delen av Sognefjorden, Lustrafjorden. I ryggen har vi foten av Hurrunganses vestligste fjelltopper Store Soleibotntinden og Austanbottstindene.
Fra Tindevegen, den private fjellovergangen mellom Turtagrø og Årdal, er det kort vei ut til utsiktspunktet Berdalsnosi.
Fra vi har startet å gå fra veier tar ikke lange tiden før vi ankommer utsiktspunktet. Et skikkelig fjordlandsskap kommer til syne, der det plutselig stuper bratt ned mot Berdalen. Her ser vi ned mot Skjolden og Lustrafjorden og langs toppen av fjellene i bakgrunnen ser vi Jostedalsbreen strekke seg utover som et teppe. Utsikt mot Skjolden og Lustrafjorden. Berdalsfjellet er en kort avstikker fra Tindeveien.
En trenger ikke alltid gå så langt for å få en skikkelig naturopplevelse. Turen fra parkeringen langs Tindeveien til Berdalsnosi tar omtrent 20 minutter og med 20 minutter til å la seg forføre av den bratte dalen, tar turen total en time.
Området er nok så unikt på grunn av det konsentrerte møtet mellom fjord og fjell. Det er nemlig ikke mer enn 11 km fra Lustrafjorden til toppen av Store Soleibotntinden, en høydeforskjell på 2.083 m. Nå er ikke den innerste delen av Lustrafjorden så alt for dyp, med dybder på ned mot 130 m. En må lenger ut i fjorden før en kommer på 533 m, som er den dypeste delen av Lustrafjorden.
Tindevegen er en 32 km privat fjellovergang som er åpen for trafikk normalt fra mai til november. Veien mellom Årdal og Turtagrø og er en populær turistvei som er knyttet sammen med Sognefjellsveien. Veien går langs den vestlige siden av Hurrungane og er det beste utgangspunktet for turer til Soleibotntindane og Austabottstindane. Fra Tindeveien kan en også gå ned i Berdalen mot den gamle fjellgården, og nå turisthytten, Fuglesteg. Berdalsfjellet har flott beliggenhet mellom Hurrungane´s spisse tinder og Lustrafjorden.
Berdalsnosi
61°28′18″N 07°42′51″Ø
1.340 moh.
Luster, Vestland, Norge
Turer i samme område
Klatring opp sørryggen til Store Austanbottstind
Helt vest i Hurrungane finner vi fjellmassivet med Austanbottstindene. Austanbottstind-traversen er en tur over alle Austanbottstindene og en teknisk mer krevende tur å bestige enn Store Austanbottstind opp normalruten via…
Styggedalsryggen i Hurrungane
Styggedalsryggen er en travers over en av de mange alpine ryggene i Hurrungane-massivet. Ryggen strekker seg fra Gjertvasstinden i øst til Sentraltind og Vetle Skagastølstind i øst, der en normalt…
Skagastølsryggen i Hurrungane
Skagastølsryggen er en alpin travers mellom Nørdre- og Store Skagastølstind i fjellmassivet Hurrungane. Traversen er en av de norske alpine klassikerne – en luftig og eksponert tur som krever masse…
Store Ringstind i Hurrungane
Store Ringstind (2.124 moh) er blitt en populær topptur på ski og regnes for å være en av landets store klassikere. Det er en skitur som går gjennom et alpint…
Klatring på Store Skagestølstind – Storen
Store Skagestølstind, Storen (2.405 moh) er landets høyeste topp som må klatres for å nå toppen. Toppen er den høyeste i fjellmassivet Hurrungane som ligger i den vestligste og villeste…
Store Austanbottstind i Hurrungane
Vi er i Hurrungane – den vestligste, villeste og mest alpine delen av Jotunheimen. Her er tindene kvasse og flere av dem krever klatring for å nå toppen. Helt vest…
Soleibotntindtraversen i Hurrungane
Det er i fjellmassivet Hurrungane, helt vest i Jotunheimen Nasjonalpark, at vi finner de villeste og mest alpine fjellene i landet. Her finner vi flere av landets høyeste fjell bundet…
Topptur til Steindalsnosi på Sognefjellet
Steindalsnosi er en kort og enkel, men svært flott og populær topptur fra Sognefjellsveien eller Turtagrø. Toppen har sin beliggenhet mellom Hurrungane og Smørstabbtindan, noe som gjør at utsikten er spesielt…
Skikjøring ned Dyrhaugsryggen i Hurrungane
Hurrungane – her finner vi de kvasseste og mest alpine toppene i Jotunheimen. Fjellområdet er et yndet område for klatrere, men om våren er mange av tindene her flotte skitopper i spektakulære…
Idyll på Berdalsfjellet – utsikt til Lustrafjorden
Lustrafjorden er den absolutt innerste delen av Sognefjorden. Her stuper fjellsidene godt over 1.000 meter ned mot fjorden. Fra foten av Hurrungane, ved Berdalsnosi, har en praktfull utsikt ned mot…
Luftige ryggtraverser i
— Hurrungane
I den vestligste delen av Jotunheimen, Hurrungane, finner vi landets mest alpine høyfjellterreng og flere av landets høyeste topper. Hele fjellmassivet består av sammenhengende fjellrygger, som er nok så kvasse og en hel del av dem krever klatring. Her er en oversikt over ryggtraversene i Hurrungane. Flere av traversene er svært krevende da de er lange, ikke kan avbrytes og krever sikring, samt gode værforhold. Dette er ryggtraversene i Hurrungane som bør tinderangles.